Християни святкують Різдво Христове

Читать на русском
В ніч з 24 на 25 грудня християни західного обряду (переважно католики і протестанти), серед яких чимало українців, починають відзначати світле свято Різдва Христового.

В ніч з 24 на 25 грудня християни західного обряду (переважно католики і протестанти), серед яких чимало українців, починають відзначати світле свято Різдва Христового, або просто Різдво - одне з найважливіших християнських свят, встановлене на честь народження во плоті Ісуса Христа від Діви Марії .

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Безпосередньо в день Різдва в церкві служать три особливі літургії - нічнуа месу, месу на зорі і денну месу. Тобто святкування Різдва проходить тричі - як народження Слова від Бога-Отця (вночі), Бога-Сина від Діви (на зорі) і народження Бога у віруючій душі (вдень).

Крім цього, в ніч на 25 грудня до християн західного обряду приходить Санта. Для дітей існує звичай залишати на столику у вітальні стакан молока і тарілочку з мигдальним печивом - нібито це улюблена їжа Санти, і його неодмінно треба нагодувати після довгої дороги.

Вночі, коли діти засинають, батьки відкривають кватирку, надкушують печиво і відпивають молоко. Вранці дитина насамперед підбігає до столика і дивиться, був Санта чи ні. Якщо печиво надкушене, а молоко випите - можна сміливо бігти й шукати під ялинкою подарунки, а в спеціальних шкарпетках - солодощі та фрукти.

Також в цей день розігрується сцена народження Ісуса Христа, для якої до цього встановлюються спеціальні ясла.

Ближче до вечора всією сім'єю прийнято збиратися на другу різдвяну трапезу. Цього разу на стіл ставлять найрізноманітніші страви, серед яких головною є запечена індичка або гуска. Примітно, за різдвяним столом завжди залишається одне порожнє місце: хто б не прийшов до хати - він буде бажаним й дорогим гостем.

Крім цього, прийнято співати колядки - різдвяні пісні з побажаннями добра і достатку.

Раніше в УПЦ КП пояснили, чи змінить Томос дату Різдва.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: