Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Михайло Папієв

Читать на русском
Папієв виконав 15 відсотків обіцянок. Йому належить домогтися поновлення дії закону про перемогу у Великій вітчизняній війні.
Михайло Папієв

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Михайло Папієв (фракція «Опозиційного блоку»).

Михайло Папієв – досвідчений політик, був народним депутатом двох скликань (у 2002-2003 роках, потім – у 2007-2010 роках) і в листопаді 2014 року пройшов до Верховної Ради 22-м номером за списком «Опоблоку». Він є членом комітету ВР з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України. За час своєї політичної діяльності він дав 125 обіцянок, з яких 45 виконав (36%), а 65 – провалив.

Щодо діяльності Папієва як народного депутата VIII скликання, то за час каденції він дав 33 обіцянки, частина яких належить до програми партії «Опозиційний блок», за списками якої він пройшов до Ради. За чотири роки нардеп виконав 5 зобов'язань перед виборцями (15%), а 13 – провалив.

Влітку 2017 року Папієв пообіцяв, що найближчим часом «Опозиційний блок» зареєструє законопроект про встановлення розміру реального прожиткового мінімуму. За його словами, зазначений у держбюджеті прожитковий мінімум (1312 гривень) є меншим за фактичний майже вдвічі й пенсіонерам щомісяця недоплачують щонайменше 1200 гривень.

«Ми зараз внесемо на розгляд Верховної Ради України проект закону «Про встановлення розмірів реальних прожиткових мінімумів». Тому що це є соціальні стандарти. З тим, щоб уряд не дурив народ, недоплачуючи гроші, нам потрібно або зафіксувати це як державний борг, і уряд має сказати, що в нас зараз немає грошей, але ми протягом п’яти років усю цю заборгованість ліквідуємо, або ідемо якимось іншим шляхом», – сказав Папієв у ефірі одного з телеканалів.

За його словами, після подій на Майдані уряд заборгував пенсіонерам понад 150 мільярдів гривень.

Михайло ПапієвНародний депутат України
Папієв пообіцяв затвердити Національний план відродження ДонбасуСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

За місяць Папієв зареєстрував одразу два законопроекти про внесення змін до закону України «Про прожитковий мінімум». Ці законодавчі ініціативи пропонували провести перерахунок затвердженого урядом прожиткового мінімуму, якщо показники щомісячних статистичних даних Держкомстату про рівень споживчих цін перевищують його хоча б на 5%.

Також нардеп виконав «соціальну» обіцянку про те, що щойно парламент підтримає урядову пенсійну реформу, «Опоблок» звернеться до Конституційного суду України, оскільки зміни до законодавства суперечать 22 статті Конституції. Перший із чотирьох «пенсійних» законопроектів Рада ухвалила 3 жовтня 2017 року («Опоблок» не голосував). Вже 10 листопада депутатами з опозиційної фракції на розгляд КСУ було внесене відповідне подання.

Ще одну обіцянку, що стосується військових пенсіонерів, Папієв виконав на початку 2018 року. Він заявив, що звернеться до суду, якщо уряд проігнорує постанову парламенту про підвищення виплат військовим пенсіонерам. У підсумку 1 лютого Юрій Бойко повідомив, що «Опоблок» подав до суду на Кабінет міністрів із вимогою перерахунку пенсій.

Щодо невиконаних обіцянок Папієва, то більшість із них належить до передвиборчої програми «Опоблоку». Зокрема, він обіцяв затвердити Державну програму підтримки національних виробників. Проте представники цієї політичної сили в парламенті не зареєстрували жодної законодавчої ініціативи на цю тему.

Михайло ПапієвНародний депутат України
Папієв пообіцяв, що «Опоблок» відновить дію закону про Перемогу у Великій Вітчизняній війніСказано 9 травня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Аналогічна ситуація з передвиборчою обіцянкою «опоблоківців» затвердити Національний план відродження Донбасу. Жодного законопроекту з цього приводу депутати фракції не подавали.

У жовтні 2017 року Михайло Папієв запевнив нашого журналіста, що публічно вибачиться перед «Словом і Ділом» за звинувачення в політичній заангажованості, якщо видання оприлюднить дані щодо державного фінансового забезпечення Адміністрації президента та Кабінету міністрів. За його словами, ці суми перевищують витрати на депутатський корпус у 3-5 разів.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» оприлюднило інфографіку про те, скільки витрачається державних коштів на утримання Верховної Ради України.

Михайло ПапієвНародний депутат України
Папієв пообіцяв запровадити систему медичного страхуванняСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

8 листопада 2017 року «Слово і Діло» оприлюднило інфографіку про те, скільки українець витрачає на утримання президента та його адміністрації, а 15 листопада – щодо Кабміну. Ми дали час Михайлу Папієву для ознайомлення з інформацією, проте 16 листопада дива не сталося. Під час розмови з нашим кореспондентом нардепу ще раз показали інфоргафіку та розрахунки, але вони його не задовольнили, й вибачатися перед редакцією він не став. Як то кажуть, «критикуючи – пропонуй», а «обіцяне – виконуй». Тому його запевнення отримало статус «не виконано».

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще 15 обіцянок, серед яких запевнення, що «Опоблок» відновить дію закону про перемогу у Великій вітчизняній війні, а також намір домагатися надання матеріальної державної компенсації сім'ям, що втратили житло в зоні АТО.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: