Політичні підсумки-2018 та прогнози на 2019 рік

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Цей рік показав, що реформи в країні тривають, але за принципом «крок уперед і два назад». Хоча важливо визнати, що реформи не знівельовані взагалі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко, підбиваючи політичні підсумки 2018 року та оцінюючи тенденції 2019-го.

«Незважаючи на всю політичну турбулентність, яка існує всередині коаліції, та конфлікти особистісного характеру, рішення все ж ухвалюються. Так, складніше ближче до виборів, але ухвалюються. Це плюс», – зазначив Петренко.

Позитивом, з точки зору збереження макроекономічної стабільності, є те, що вдалося продовжити співпрацю з МВФ. Хоча соціально-економічна ситуація в країні не поліпшується, а заявлені темпи зростання дуже малі для того, щоб країна розвивалася, додав він.

Серед проблем можна виділити питання свободи слова, демократії, нападу на громадських діячів, активістів та журналістів. Крім того, не покращилася ситуація з безпекою, уточнив експерт.

Які обіцянки потрібно виконати нардепам під час роботи 9-ї сесії РадиСкасування депутатської недоторканності, кадрові питання, залагодження законодавства про авто на єврономерах обіцяли ухвалити нардепи цієї осені.

«Це вже тривожно. Ми маємо найвищий рівень за весь час незалежності», – акцентував він.

Також за цей рік не вдалося зрушити з мертвої точки питання Донбасу та Криму. Дорожніх карт, які б спрацювали, так і не запропонували, констатував політолог.

Фактично провалена антикорупційна реформа, особливо з огляду на боротьбу антикорупційних органів між собою, підкреслив він.

«Начебто інфраструктура майже створена, незабаром запустять ВАКС, але результатів ми так і не маємо. Навпаки, ми бачимо, що тих, кого звинувачували в корупції, повертають на посади. Якість роботи антикорупційних органів залишає бажати кращого», – наголосив Петренко.

Щодо тенденцій 2019-го, то рік буде під знаком виборів, додав він.

«Кандидатів на президентські вибори дедалі більше. Можуть бути різні варіанти – і зриви, і перенесення. У кожному разі, 2019 рік буде дуже політично турбулентним», – пояснив експерт.

Можливо, певний період часу, до півроку, ми житимемо в ситуації, коли президент один, а уряд – інший, уточнив він.

Крім того, за його словами, можуть виникнути нові економічні ризики в 2019 році.

«2019-й – рік великих виплат за боргами України. У нас мало точок зростання, а рівень поточного зростання недостатній, щоб безболісно повертати борги. Тому будуть складнощі. Це та загроза, яка може перешкодити проведенню великих змін у структурі політичної влади. Перехід на республіканський тип правління, наприклад, може бути відкладений у зв'язку з тим, що такого роду зміни погано позначаються на економіці», – резюмував Ігор Петренко.

«Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки повинні виконати парламентарі.

Також ми з'ясували, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: