Путін прокоментував створення ПЦУ

Читать на русском
УПЦ МП була повністю незалежною церквою, а новостворена ПЦУ залежатиме від Стамбула, вважає президент РФ.

В Україні відбулося пряме втручання держави в релігійне життя країни, що загрожує захопленням церков.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив президент РФ Володимир Путін на прес-конференції в четвер, 20 грудня.

В Україні створили нову православну церкву: що тепер буде з УПЦ МПОб’єднавчий собор 15 грудня оголосив про створення автокефальної православної церкви в Україні та обрав предстоятелем митрополита Епіфанія.

«Те, що зараз відбувається в православ'ї, як у нас говорять у народі, незбагненно. Це пряме втручання держави в церковне релігійне життя. Такого не було ще ніколи з часів Радянського Союзу. На жаль, в Україні зараз відбувається – створили цю об'єднану розкольницьку церкву стамбульської парафії. Не подобається московської парафії – буде стамбульської парафії», – заявив Путін.

При цьому він зазначив, що УПЦ Московського патріархату була повністю незалежною від РПЦ.

«Єдиний зв'язок – духовний. Згадували на проповідях ім'я патріарха Московського і Всієї Русі», – зазначив президент РФ.

Путін упевнений, що зараз настає залежність від Вселенського патріархату. «Головний спонукальний мотив Варфоломія – підпорядкувати й заробляти на цьому ... крім підказки з Вашингтона», – сказав Путін.

Також він заявив, що створення ПЦУ є свідченням передвиборчої кампанії в Україні.

«Я найбільше турбуюся, що за цим почнеться перерозподіл власності. Він вже йде й може набути важкого характеру, якщо не кривавого ... Небезпека цього перерозподілу, звичайно, існує», – вважає російський президент.

Нагадаємо, 15 грудня в Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому була створена помісна православна церква України. Її предстоятелем обраний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко).

В УПЦ МП результатів собору не визнали.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: