В Україні створили нову православну церкву: що тепер буде з УПЦ МП

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Московський патріархат повністю програв ситуацію. Скоріш за все, зараз вони робитимуть вигляд, що нічого не сталося.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олександр Палій, оцінюючи створення в Україні автокефальної православної церкви.

«Так, можливо, вони будуть якось мститися, тому що Кремль дуже дріб’язковий, але це не допоможе їм. Зараз стратегічна мета Російської церкви полягатиме в тому, щоб робити вигляд, наче нічого не сталося, оскільки вони повністю програли, але при цьому всіляко консолідуватимуть священиків, щоб ті не переходили до нової єдиної помісної православної церкви», – зазначив Палій.

Священнослужителі МП переходитимуть до нової церкви, однак не зараз, а трохи згодом. Можливо, десь за півроку, уточнив він.

«Чому саме тоді? Москва зрозуміє, що вже ніякого реваншу в Україні на виборах не буде. Зараз вони ще тішать себе надією на проросійський реванш на виборах. Коли стане зрозуміло, що нічого з цього не станеться, то ці переходи будуть достатньо масовими», – пояснив політолог.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

На його думку, те, що наразі лише 2 священники УПЦ МП долучилися до Собору, ні про що ще не свідчить. Таких священників зараз значно більше, однак вони бояться тиску з боку церкви.

«Тому зараз на такий одномоментний крок зважилися лише кілька ієрархів», – додав він.

Експерт підкреслив, що зараз у РПЦ хоч і робитимуть вигляд, що нічого не сталося, але насправді МП перейшов у той статус, про який вони самі довго розповідали, – статус розкольників.

«Весь час називали інших розкольниками, а в результаті потрапили в цей статус самі», – резюмував Олександр Палій.

Учасники Об'єднавчого собору церков обрали предстоятеля нової церкви, яким став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко).

Нагадаємо, 31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Як змінювалася релігійна прихильність населення за останні п'ять років – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: