Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Валерій Писаренко

Читать на русском
Писаренко виконав 56 відсотків обіцянок. Він планував домагатися забезпечення статусу російської та інших мов, які використовуються на відповідних територіях, та децентралізації влади.
Валерій Писаренко

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Валерій Писаренко («Відродження»).

Писаренко був народним депутатом чотирьох скликань із 2006 року. Під час позачергових виборів до Верховної Ради в 2014 році він пройшов за одномандатним виборчим округом №168 (Харків, Дзержинський район). Зараз він є співголовою депутатської групи «Відродження», а також членом комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. Будучи депутатом кількох скликань, Писаренко виконав 42% обіцянок. Під час нинішньої каденції він дав 9 обіцянок, у тому числі й передвиборчих, з яких 5 виконав (56%), а одну – провалив.

Не виконав нардеп передвиборчу програмну обіцянку домагатися забезпечення повноважень регіонів необхідними фінансовими ресурсами за рахунок встановлення справедливого розподілу доходів бюджетів. Писаренко не голосував за зміни до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи), а також за реформу міжбюджетних відносин.

Ухвалені закони дозволили почати процес фінансової децентралізації в Україні зі значним розширенням прав громад. Зокрема, розширена дохідна база місцевих бюджетів, запроваджений розподіл компетенцій, сформованих за принципом субсидіарності, збільшена кількість грошових надходжень, які залишаються в повному розпорядженні місцевих бюджетів.

Виконав Писаренко запевнення, що «Відродження» голосуватиме за призначення нового складу ЦВК, щойно це питання винесуть на розгляд парламенту

«Наша команда підтримає якнайшвидше призначення нового складу ЦВК і готова голосувати за це питання, щойно його винесуть на розгляд парламенту», – написав він у Facebook.

Нагадаємо, 20 вересня 2018 року Верховна Рада звільнила 13 старих членів ЦВК і призначила 14 нових. За кожну кандидатуру голосування відбувалось окремо. За звільнення з посади членів ЦВК проголосували 15 членів «Відродження» з 24. Також нардепи брали участь у голосуванні за призначення Радченка.

У своїй передвиборчій програмі Писаренко обіцяв сприяти виділенню субвенцій для благоустрою міста Харкова. В 2016 році на розвиток округу було спрямовано 68 мільйонів гривень, а в 2017-му – вже 87 мільйонів. Протягом останніх двох років округ отримав найбільше коштів субвенції на соціально-економічний розвиток.

Також нардеп впорався з передвиборчою обіцянкою завершити будівництво станції метро «Перемога». В 2016 році з міського бюджету Харкова на завершення будівництва станції метро було виділено 230 мільйонів гривень і 16 серпня відбулося її урочисте відкриття.

До кінця каденції Писаренку потрібно виконати три обіцянки, всі вони передвиборчі. Він мав намір сприяти реконструкції студентських гуртожитків і територій студентських містечок Харкова.

У березні 2017 року Писаренко на своєму сайті повідомив, що студентам, які приїхали вчитися з непідконтрольних Україні територій, пропонують надати можливість ще півроку проживати в гуртожитку після отримання диплома.

Крім того, нардеп зареєстрував законопроект щодо захисту житлових прав студентів-переселенців.

«Кабінетом міністрів України досі не розроблений порядок отримання в тимчасове користування житла внутрішньо переміщеними особами. Тому я вважаю, що запропоновані мною зміни дадуть можливість студентам адаптуватися: знайти роботу, житло й гарантуватимуть право на отримання соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб», – пояснив він.

У квітні 2018 року законопроект ухвалили за основу. Він дає право студентам-переселенцям отримувати соціальні виплати, а тим, хто закінчив навчання, продовжити тимчасове проживання протягом 6 місяців у гуртожитку ВНЗ.

Також Писаренко збирався домагатися забезпечення статусу російської та інших мов, які використовуються на відповідних територіях, та децентралізації влади.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: