Що відомо про нові схеми «євробляхерів» та чи легальні вони?

Читать на русском
Богдан Яременко

Консул України у Варшаві одного разу публічно поскаржилася на те, що виникають великі черги в установі, а також, що нові схеми «євробляхерів» можуть створити проблеми при голосуванні на виборах. З іншого боку, громадяни знайшли легальну схему не дати себе обдурити.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав український дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

Наскільки можна зрозуміти, наші громадяни, які мають посвідку на проживання в суміжних країнах, кинулися до консульських установ з метою постановки на консульський облік, зазначив експерт.

«Відмітка про тимчасовий або постійний консульський облік у закордонних дипустановах України (відповідна печатка в їхніх закордонних паспортах) «перетворює» їх на нерезидентів України, як вважають у фіскальних службах. Зокрема, для української митної служби на цих громадян не поширюється вимога розмитнення особистого автотранспорту при в'їзді в Україну», – пояснив Яременко.

Розмитнення авто на єврономерах: нові акцизи та штрафи для «євробляхерів»Щоб безперешкодно ввезти в Україну 14-річну Renault Laguna, її власник заплатив понад 40 тисяч гривень зборів. Митники вважають, що він заощадив.

Якщо вони зареєстровані в українських консульствах, значить, мають постійне місце проживання за кордоном, отже, в'їжджають в Україну тимчасово, додав він.

«Абсолютно легальна схема. Кожен громадянин України, згідно з Конституцією та законодавством, має право вільно обирати місце проживання, а також має право на свободу пересування», – констатував дипломат.

За його словами, дозвіл на постійне проживання за кордоном – це не громадянство, а лише документ, що засвідчує місце постійного проживання громадянина України.

«Українська влада спробувала обдурити «евробляхерів», протягнувши нове законодавство, що, як виявилося, не стільки полегшило фінансову долю власників автомобілів на «бляхах», скільки дозволило значно зменшити вартість розмитнення дорогих авто. Ну, ось така політика – дбаємо про всіх, але багатіють лише багаті», – підкреслив він.

Громадяни у відповідь знайшли легальну схему не дати себе обдурити. Український консул у Варшаві в цій ситуації, скорішза все, через недостатній досвід публічної комунікації просто проявила себе як частина влади – це ж легко й очевидно звинуватити в чомусь громадян.

Експерт уточнив, що постановка на консульський облік – дуже проста й безкоштовна процедура. Саме це й розлютило консулів. Але навіщо гніватися на закони своєї держави, особливо якщо тобі делеговані повноваження від неї?

Ускладнення з виборами, які може спровокувати ця ситуація, також вигадані, наголосив він.

«Так, дані про всіх, хто став на консульський облік, надаються ЦВК, вносяться до реєстру виборців на виборчих дільницях. Це додаткова робота. Але якщо вона буде зроблена вчасно й коректно – жодних проблем: за місцем проживання в Україні ці громадяни будуть виключені зі списків. Чи зможуть вони проголосувати за кордоном у день виборів – нехай думають і вирішують самі. Зрештою, участь у голосуванні в нас не є обов'язковою», – резюмував Богдан Яременко.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розібралось, як діє базова ставка, скільки це коштуватиме та які штрафи загрожують порушникам пільгового періоду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: