Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Лев Підлісецький

Читать на русском
Лев Підлісецький виконав половину обіцянок. Йому потрібно встигнути домогтися запровадження страхової медицини та скасування депутатської недоторканності.
Лев Підлісецький

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Лев Підлісецький (фракція «Самопомочі»).

Підлісецький пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року 26-м номером у списку «Самопомочі». Він є членом комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. За час каденції він дав 34 обіцянки. Більшість із них належить до передвиборчій програмі «Самопомочі» й присвоєні Підлісецькому, оскільки він був у списках партії під час виборів. Із 34 обіцянок 17 нардеп виконав (50%), а 4 – провалив.

Не впорався нардеп із програмною обіцянкою домагатися вдосконалення механізмів відбору суддів. Коли Верховна Рада ухвалила в другому читанні зміни до Конституції щодо правосуддя, Підлісецький був відсутній на голосуванні.

Аналогічним чином нардеп провалив ще одну передвиборчу обіцянку «Самопомочі» – домагатися усунення президента та парламенту від формування суддівського корпусу.

Не виконав Підлесецкій передвиборче партійне зобов’язання домагатися прозорості процедури реалізації державного майна. Він не голосував за проект закону, який передбачав удосконалення положень закону України «Про приватизацію державного майна» в частині досягнення прозорості та відкритості приватизаційного процесу.

Виконав нардеп обіцянку про те, що фракція не голосуватиме за законопроект про реінтеграцію Донбасу авторства президента.

«Фракція взагалі не підтримуватиме цей закон, оскільки він навіть порушує Конституцію. Є прикінцеві положення, де зазначено, що цим законом Верховна Рада схвалює рішення президента про використання Збройних сил України. А було таке рішення? Ні. В нас є норма Конституції, що головнокомандувач видає указ про застосування ЗСУ в разі агресії й передає це на схвалення Верховної Ради. Ще турбують межі окупованих територій і положеня про Мінські домовленості», – зазначив нардеп.

Коли в жовтні 2017 року Верховна Рада підтримала в першому читанні за основу згаданий законопроект, виключивши з нього згадку про Мінські домовленості, фракція «Самопомочі» в повному складі не голосувала.

Також нардеп виконав більшу частину програмних партійних обіцянок. Він голосував за освітню реформу, тим самим виконавши програмну обіцянку партії домагатися підвищення заробітної плати вчителям. Згідно із законопроектом, зарплати вчителів прив'язали до мінімальної зарплати. Оклад педагога низької кваліфікаційної категорії становить не менш ніж 3 мінімальні заробітні плати – 9 тисяч 600 гривень.

Три роки тому Лев Підлісецький підтримав законопроект, яким була запроваджена система електронних торгів ProZorro на всі держзакупівлі в країні, виконавши передвиборчу обіцянку «Самопомочі» домагатися прозорості державних закупівель.

До кінця каденції Підлісецкому потрібно виконати ще 13 обіцянок. Чотири роки тому «Самопоміч» у своїй програмі обіцяла домагатися скасування пільг парламентарів і міністрів. На початку квітня 2018 року члени фракції зареєстрували проект закону про внесення змін до закону України «Про статус народного депутата України» (щодо реалізації конституційного принципу рівності всіх громадян при забезпеченні права на охорону здоров'я, медичну допомогу). Законопроектом пропонується скасування медичних пільг для народних обранців. Поки документ не виносився на розгляд у парламенті.

Також «Самопоміч» обіцяла домагатися запровадження реальної антимонопольної політики. Три роки тому Рада ухвалила проект закону, метою якого було запровадження процедури громадського контролю за діяльністю АМКУ й забезпечення правової визначеності та передбачуваності суб'єктів господарювання щодо своєї конкурентної поведінки. Підлісецький підтримав ухвалення цієї ініціативи.

Ще один проект закону про захист економічної конкуренції щодо визначення органами АМКУ розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції досі очікує на друге читання.

Туманна доля передвиборчої обіцянки партії домагатися запровадження медичного страхування, оскільки кілька зареєстрованих проектів законів на цю тему безнадійно довго очікують розгляду.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: