Що зміниться з появою єдиної помісної церкви та чия це заслуга?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Створення єдиної помісної церкви дійсно важливе й знакове. Звісно, це не «нова незалежність» і тому подібне, але це певний крок на шляху ідеологічного розриву з Москвою.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

«Раніше Москва контролювала «монополію на благочестя». Тобто ти мав належати до «неканонічної структури» або належати до структури канонічної, але такої, що існує в парадигмі іншої держави. Тобто питання вибору релігійної або національної лояльності. Створення ПЦУ це питання знімає. Власне, представники Константинополя на цьому справедливо наголошували», – зазначив Олещук.

Тобто це саме по собі дуже важливо, але результати будуть трохи не такими, яких більшість очікує, додав він.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

На його думку, УПЦ МП нікуди не зникне й із церков та монастирів не піде. Те, як Собор проігнорували більшість ієрархів УПЦ МП, показує, що Москва все ще контролює ситуацію.

Очевидно, ієрархи просто не вважають, що «автокефалія – це надовго», підкреслив експерт.

«І це проблема, адже якщо ПЦУ стане просто «канонічним варіантом» УАПЦ + УПЦ КП, то ефект від автокефалії буде дуже локальним», – уточнив він.

Щодо «політичної складової», то, звісно, президент все це підтримував у своїх політичних інтересах. Свідченням цього є той факт, що про автокефалію Порошенко згадав лише на останньому році своєї каденції, пояснив політолог.

Це, в принципі, не скасовує того факту, що подія й справді визначна, й заслуга Порошенка очевидна, але якщо говоримо про заслуги, то маємо згадати ще кілька імен, наголосив він.

«Перше – Філарет. Складна, драматична фігура нашої історії. Виходець із Донеччини, високий ієрарх РПЦ (а, отже, не міг не співпрацювати з КДБ), зробив різкий розворот у житті й багато років поклав на досягнення автокефалії. Друге – Ющенко. Один із небагатьох політиків, для яких автокефалія була не просто піаром, а переконанням. Свого часу його ідеї з цього приводу не знайшли ані розуміння, ані підтримки. Але в підсумку він був правий», – резюмував Петро Олещук.

Нагадаємо, учасники Об'єднавчого собору церков 15 грудня обрали предстоятеля нової церкви, яким став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко).

Як змінювалася релігійна прихильність населення за останні п'ять років – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: