Скасувати не можна залишити. Чи ризикнуть депутати позбавити себе недоторканності?

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Важко собі уявити, що нинішній парламент проголосує за скасування депутатської недоторканності навіть для наступних скликань.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олександр Палій, оцінюючи ймовірність скасування недоторканності.

«Теоретично скасувати недоторканність для наступних скликань ще можуть, якщо поставити це питання перед виборами. Щоб усі розуміли, що це для наступного скликання. Тоді теоретично це може бути, але це буде нелегко зробити. Депутати вважають, що наявність імунітету – це чи не основний бонус їх перебування в стінах парламенту. Розпрощатися з ним буде дуже складно», – зазначив Палій.

Тим більше слід врахувати кількість мажоритарників, додав він.

На його думку, депутати, які бачать себе в наступному скликанні, дуже обережно голосуватимуть за таку ініціативу. Тому в цьому питанні навряд чи можна робити оптимістичні прогнози.

Як Рада голосувала за скасування недоторканностіЗобразили для вас схематично, за що і як сьогодні проголосував парламент у питанні скасування депутатської недоторканності.

Значно доцільніше не скасувати недоторканність, а обмежити її, щоб вона не поширювалися на тяжкі та особливо тяжкі злочини, злочини проти держави, підтримку тероризму, сепаратизму та затримання депутатів на «гарячому», підкреслив політолог.

«Якби були такі обмеження, то це було б найбільш розумним рішенням. Як правило, найоптимальнішими є серединні рішення. Проте наші депутати не хочуть таких кроків», – резюмував Олександр Палій.

Нагадаємо, зняти депутатську недоторканність президент Петро Порошенко обіцяв ще в березні 2015 року.

Раніше «Слово і Діло» продемонструвало, як депутати голосували за позбавлення привілеїв.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: