Навіщо в Кремлі розганяють фейк про наступ України?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Такі заяви варто розглядати в ключі того, що якраз РФ готує провокації. Взагалі, це шлях блефу, яким завжди йшла Росія.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи заяву Лаврова про те, що Україна готує «військову провокацію на адміністративному кордоні з окупованим Кримом».

«Це шлях блефу та провокацій. РФ поширює такі фейки, щоб підняти ставки. Вважається, що якщо протидіяти агресору, зазнаючи збитків, то рано чи пізно ця сторона зупиниться, тому що її втрати можуть бути більшими, ніж виграш. Стратегія, якої, ймовірно, дотримується Путін, полягає в тому, що слабкий гравець може виграти за рахунок того, що нагнітатиме дедалі більшу істерику. Ось вони цим і займаються», – зазначив Золотарьов.

Поширення таких фейків – стратегія покеру: коли в гравця слабкі карти, але він блефує. Противники пасують, а слабкий гравець виграє.

Приблизно так зараз діє РФ. Насправді, в Росії зараз немає сил на повноцінну боротьбу з Україною, додав він.

«По-перше, взимку мало хто починає війни. Логістика працює гірше, витрати значно вищі. Війну можна почати у вигляді провокацій для того, щоб розгорнути в подальшому», – уточнив політолог.

За його словами, ідеальний час – кінець весни-літо. З огляду на слабку інфраструктуру що в РФ, що в Україні, відсутність доріг елементарно, нічого масштабного точно не буде зараз. Так, танки їздять скрізь, але боєприпаси до них потрібно вже возити дорогами, яких немає.

Великої війни не буде. В цьому немає сенсу, підкреслив він.

«Це черговий блеф Кремля, поширення істерики, нагнітання страху, паніки. А реально вони розраховують взяти Україну під контроль мирним шляхом. Для цього є вибори, кандидати, на яких вони ставлять. Крім того, вони, ймовірно, проектують ситуацію на себе. У РФ вертикаль влади контролює країну. Так само вони сприймають Україну. В нас усе інакше, хоча б поки що. В цьому й помилка РФ – ставка на політичні методи, спробу провести своїх кандидатів, щоб узяти владну вертикаль», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, раніше представниця МЗС РФ Марія Захарова заявляла, що Україна готує збройну провокацію на Донбасі для наступу на маріупольському напрямку з виходом до кордону з Росією. Пізніше Захарова звинуватила Україну в підготовці провокації біля лінії розмежування на Донбасі.

Потім була заява Сергія Лаврова, на яку вже відреагував прем'єр-міністр України, констатувавши, що Україна ніколи не створювала жодних прецедентів щодо провокацій.

Тим часом Петро Порошенко пообіцяв, що докази злочинів РФ проти українців на окупованих територіях передадуть до суду в Гаазі.

Більше про заяви РФ щодо так званого наступу ЗСУ – в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: