Зимова війна: що стоїть за чутками про можливий наступ ЗСУ

Читать на русском
Спеціально до дати Об'єднавчого собору бойовики поширюють чутки про можливий наступ української армії в районі Маріуполя.

У «ДНР» і «ЛНР» поширюються чутки про зимовий наступ української армії в Приазов'ї. Називаються навіть конкретні дати – 14 грудня, напередодні Об'єднавчого собору, присвяченого створенню єдиної Помісної церкви в Україні. Остання обставина наводить на думку про те, що не українська армія, а якраз саме бойовики готують збройні провокації напередодні Собору.

Про те, що 14 грудня ЗСУ нібито готують наступ у Приазов'ї, заявив «спікер» так званої «ДНР» Едуард Басурін. За його словами, для цього в районі Маріуполя були зосереджені більш ніж 12 тисяч солдатів, 50 танків, 40 установок «Град» і понад 180 гармат і мінометів. При цьому в першому ешелоні наступу перебувають 128-ма гірничо-піхотна та 79-та десантно-штурмова бригади. А в другому ешелоні йтимуть 56-та окрема мотопіхотна бригада й 36-та бригада морської піхоти української армії.

«Завдання: під кінець 15 грудня вийти на державний кордон «Донецької народної республіки» (на кордон із Росією – ред.) у районі населених пунктів Конькове та Холодне», – повідомив Едуард Басурін. За його словами, батальйон «Азов» (полк Національної гвардії «Азов») братиме участь в операції як загороджувальний загін.

СРОЧНОЕ Заявление официального представителя УНМ ДНР по обстановке на 10 12 2018rusvesna. su1945

Раніше група «Інформаційний спротив» також повідомляла про те, що серед бойовиків наполегливо циркулює слух про підготовлюваний масштабний наступ ЗСУ. Нібито існують цілих два плани такої атаки. Один – у районі Маріуполя, а інший – з метою оточення Горлівки. Приводом для наступу ЗСУ під Горлівкою має стати «застосування хімічної зброї», а під Маріуполем – «атака морпіхів «ДНР» або ж, за версією Едуарда Басуріна, провокація українських спецслужб. Вона полягатиме в навмисному підриві сховища з хімікатами, відповідальність за який українська сторона покладе на «ДНР».

Зазначимо, що основу горлівського угруповання бойовиків становить так звана 3-тя «окрема мотострілецька бригада», а Приазовський напрямок контролює перша «слов'янська бригада» та 9-й «окремий механізований полк» 1-го «армійського корпусу ДНР».

Люди, знайомі зі станом речей в обох «корпусах», переконані, що такий наступ українських військ без втручання російської армії закінчиться поразкою бойовиків. «Слабкість південного флангу оборони «ДНР» – річ досить очевидна для всіх, хто тут перебуває, по обидва боки фронту. Кадровий голод на всіх рівнях у «дев'ятці» та «слов'янській» жахливий. Власне, сама лінія фронту тут річ вельми примарна ... Це тонкий ланцюжок спостережних та опорних пунктів, які добре якщо мають візуальний контакт один з одним», – пише російський «волонтер» Андрій Морозов (kenigtiger), який надає допомогу бойовикам. На його думку, підрозділи «ДНР» в разі наступу української армії будуть «зметені за кілька годин».

Такої ж думки дотримується й ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркін («Стрєлков»). Він переконаний, що без прямої підтримки ЗС РФ «корпуси» будуть перекинуті до кордону приблизно в зазначені терміни», тобто до кінця 15 грудня.

Зведення ООС: нові обстріли, двоє українських військових загинулиВорог відкривав вогонь з мінометів по позиціях ООС неподалік хутора Вільний, що на Попаснянському напрямку та в районі населених пунктів Водяне, Гнутове на маріупольському напрямку.

Попри обнадійливу оцінку боєздатності українського війська, інформація Басуріна викликає цілу низку обґрунтованих сумнівів. По-перше, особа «спікера «ДНР» не дуже популярна в самій «республіці». По-друге, впадає в очі відомий стереотип щодо полку «Азов» – його бойовики давно вважають «нацистським» і придатним лише для ролі «загороджувального загону», який стрілятиме в спину солдатам української армії.

По-третє, це вже не перші чутки про підготовку удару ЗСУ з публікацією докладних мап. Сам «план» наступу, описаний Басуріним, викликав критику в самій Росії. На сайті agitpro.su вказали, що гіпотетичне просування української армії йтиме зимовою негодою. Техніка, яка зав'язне в багні, може стати легкою мішенню для артилерії та для обстрілів із російських кораблів, які баражують в Азовському морі.

І, нарешті, по-четверте, викликає великі питання сама дата початку військової операції – п'ятниця, 14 грудня. Це день напередодні Об'єднавчого собору, присвяченого створенню єдиної помісної церкви в Україні, який запланований на 15 грудня. Саме новій українській церкві й має бути вручений довгоочікуваний томос про автокефалію. У такий важливий день ЗСУ абсолютно не вигідно починати наступ, який до того ж може виявитися невдалим через можливе втручання російської армії.

З іншого боку, озброєна провокація в такий знаменний день могла бути вигідною саме російській стороні, яка не проти розхитати ситуацію в нашій країні на релігійному ґрунті. Приазов'я, як м'яке «підчерев'я» України, – дуже непогане місце для цього. Ситуація тут на на тлі російської блокади Азовського моря й без того непроста. А заяви Басуріна про підготовку наступу ЗСУ – відмінний привід для такої провокації. Тому в п'ятницю, 14 грудня, українським силовикам потрібно бути напоготові.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: