Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ігор Побер

Читать на русском
Більшість обіцянок Ігор Побера з передвиборчої програми БПП. Від себе він обіцяв підтримати законопроект про зняття депутатської недоторканності.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ігор Побер (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Побер був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 15 обіцянок (більшість із них – передвиборчі програмні обіцянки партії «Блоку Петра Порошенка», за списками якої нардеп пройшов до парламенту). З них він виконав 7, а 2 – провалив.

Не виконав Побер саме партійні обіцянки. Згідно з передвиборчою програмою БПП, Побер обіцяв, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обласними радами, обраними людьми. Але минулого року він підтримав законопроект, який прямо суперечить цій обіцянці: закон скасовує конкурси на посади голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА, тепер їх призначає президент.

Також депутат не голосував за законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення та радіомовлення України», хоча в програмі є обіцянка домогтися створення громадського телебачення.

У жовтні минулого року Побер заявив, що підтримає законопроект про реінтеграцію Донбасу («Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях»). Свого слова він дотримав: і в першому, і в другому читанні віддав голос «за».

Ще кілька обіцянок щодо голосувань нардепу вдалося виконати. В 2015 році Побер пообіцяв, що фракція «Блоку Петра Порошенка» підтримає законопроект щодо легалізації іноземців в Збройних силах України, а також законопроект щодо скасування касових апаратів. В обох випадках більшість депутатів від БПП (включно з Побером) підтримали ці ініціативи.

Виконав він передвиборчу обіцянку партії домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. Восени 2017 року Побер підтримав проект нового Виборчого кодексу, який, зокрема, передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

У процесі виконання в парламентаря залишаються шість обіцянок. Зокрема, минулого року Побер пообіцяв підтримати законопроект про зняття депутатської недоторканності. «Я завжди говорив, що підтримую зняття депутатської недоторканності. Вона мені також не потрібна. Мені немає чого приховувати, й це дуже добре, що перший крок для скасування недоторканності ми вже пройшли. Ми маємо сісти й добре напрацювати новий законопроект, незважаючи на те, буде він президентським чи депутатським. Можливо, він взагалі буде спільним. Ми обіцяли реалізувати цю реформу, а обіцянки потрібно виконувати», – сказав нардеп.

Решта його поки не виконаних обіцянок – із передвиборчої програми партії. Наприклад, обіцянка домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Ані Побер, ані його колеги ще нічого не зробили, щоб його виконати.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: