Антикорупційний суд мають створити до лютого. Обіцянки та реальність

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Конкурс до суду вже перебуває на стадії перевірок письмових завдань. Вже відбулися тести на знання законодавства, психологічні та письмові завдання. Питання в тому, коли ВККС перевірить їх. Очікується, що до 20 грудня.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев, оцінюючи заяву президента про те, що Вищий антикорупційний суд мають створити до лютого 2019 року.

«ВККС оголошує результати тестів, потім ті кандидати, які проходять далі за конкурсом, стають предметом уваги громадської ради міжнародних експертів. Там є ціла процедура, як вони можуть дати щодо певних кандидатів свої негативні висновки, а ці висновки можуть бути подолані у ВККС. Там є ціла процедура», – зазначив Малишев.

Антикорупційний суд не розпочне роботу в 2018 році, як обіцяв ПорошенкоАнтикорупційний суд зможе розпочати повноцінну роботу не раніше ніж у травні 2019 року, хоча раніше Порошенко запевняв, що судовий орган стартує ще в 2018 році.

За його словами, у них не так багато часу – 30 днів на аналіз кандидатів.

Після рішення ради експертів оформлюються документи ВККС, яка потім їх пересилає до Вищої ради правосуддя, що, своєю чергою, передає ці документи президенту, додав він.

Вища рада правосуддя в разі виявлення порушень також має право відсіювати кандидатів. Тому до лютого може бути завершена стадія конкурсу, в якій задіяна ВККС. Однак це не означає призначення суддів, уточнив експерт.

«Навіть після того, як президент видає указ про призначення суддів, є ще питання. Зокрема, де працюватимуть ці судді. Має бути приміщення, навіть декілька. У складі ВАКС є суди першої інстанції та апеляційна палата. Теоретично вони можуть бути в одній будівлі, але все одно це два процесуальних суди. Крім приміщення, є питання матеріально-технічного характеру», – підкреслив він.

До бюджету на 2019 рік кошти закладені, але на налагодження технічних питань також піде певний час. Крім того, суд має ще визначити колегію, голову, провести голосування, затвердити регламент, набрати персонал до секретаріату, нагадав фахівець.

«Це все певний час. Якщо говорити про те, щоб обидві палати суду запрацювали, то це не раніше ніж у травні за оптимістичного сценарію. В лютому можуть завершити першу стадію конкурсу. ВККС визначить переможців і передасть естафету іншим органам», – пояснив він.

За його словами, президент обіцяв подати закон про ВАКС одразу після того, як внесе закон про судоустрій та статус суддів, це було ще 2016 року. Якби тоді було виконане обіцяне хоча б протягом кількох місяців після того, як ухвалили закон про судоустрій, в якому згадувався ВАКС, і те, що для нього має бути окремий закон, то, мабуть, суд давно працював би.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що Антикорупційний суд запрацює у 2018 роціСказано 16 липня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Різні політичні спекуляції, затягування часу наразі призводить до того, що в кращому разі ВАКС запрацює в першій половині 2019 року», – резюмував Борис Малишев.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко не виконав обіцянку про те, що Антикорупційний суд запрацює в 2018 році. Таку обіцянку він дав 16 липня 2018 року.

Як відомо, 26 червня президент Петро Порошенко підписав закон про створення Вищого антикорупційного суду. 2 серпня він підписав останній закон, що відкриває всі шляхи для створення та нормального функціонування в країні Антикорупційного суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: