Що не так із воєнним станом в Україні та про що свідчать рейтинги?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Багато аналітиків прогнозували, що запровадження воєнного стану радикально змінить електоральні вподобання громадян через зміну самого дискурсу. Мовляв, це відсіє всіх «несерйозних» політиків, адже йтиметься не про вибори президента, а про вибори верховного головнокомандувача. Однак реальність виявилася іншою.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

Перші опитування після оголошення воєнного стану показали, що рейтинг того ж Зеленського не лише не впав, але й зріс, підкреслив політолог.

«При цьому він пішов у відрив щодо рейтингу чинного президента в більш ніж 3%. А це не лише межа похибки, але й «психологічна» межа сприйняття», – додав він.

Отже, громадяни поставилися не дуже серйозно до всього, що відбувається, уточнив експерт.

Кого українці бачать майбутнім президентомНайвищий рейтинг у лідерки Батьківщини Юлії Тимошенко, чинний глава держави Петро Порошенко лише на третьому місці.

«Радше не дуже серйозні самі лідери. Зокрема, президент уже заявив про необхідність зміни законодавства, щоб надати можливість проводити місцеві вибори під час воєнного стану. Виникає питання: якщо це воєнний стан, під час якого можливі вибори, то що це за воєнний стан? Яке його призначення?», – зазначив він.

До цього в нас роками воєнного стану не запроваджували, замінюючи його сурогатами. Наприклад, таким сурогатом є закон про військово-цивільні адміністрації. Фактично, це імітація воєнного стану, акцентував політолог.

Після його ухвалення ми жили в сурогаті воєнного стану за мирного стану. Тепер у нас воєнний стан, але без мобілізації та з виборами. Зрозуміло, що всі ці сурогати не сприяють серйозному ставленню до державних структур та їхніх рішень, пояснив він.

«В умовах постійного нагромадження спогадів у державному управлінні та нівелюванні всіх інституцій (у нас уже навіть воєнний стан – щось несерйозне), немає нічого дивного, що зростає підтримка артистів. Якщо політика – театр, чому б не залучати професіоналів? Принаймні так, схоже, думають частина українців», – резюмував Петро Олещук.

«Слово і Діло» розбиралося, навпроти чийого прізвища поставили б галочку українці, які вже визначилися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: