Покарання РФ за Азов: яких рішень чекати від Європейської Ради

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Потрібно враховувати ситуацію всередині ЄС. В Європейському Союзі є різні позиції з приводу антиросійських санкцій, а рішення ухвалюються консенсусом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи засідання Європейської Ради, на порядку денному якого питання агресії РФ в Азовському морі.

«Потрібно врахувати, в період Азовської кризи Німеччина та Франція зайняли стриману позицію. Франція зайнята внутрішніми проблемами, Німеччина – поступовим відходом Меркель з посади голови партії. Є нюанси, які позначаються на загальній позиції ЄС», – зазначив Пашков.

На його думку, навряд чи будуть ухвалені якісь радикальні рішення. Більш очевидними можуть бути заклики ЄС розширити мандат ОБСЄ на акваторію повністю, встановити там міжнародний моніторинг.

ЄС піде шляхом резолюції Європарламенту. Ймовірно, йтиметься про розгляд можливої ​​фінансової підтримки портів Бердянська та Маріуполя, а також України в цьому контексті, уточнив він.

«Імовірно, активнішим буде процес висунення спецпредставника ЄС із питань України», – припустив експерт.

Радикальних кроків сьогодні чекати не варто, додав він.

«Ітиметься про продовження санкції, можливо, їх локальне розширення. Наприклад, можуть бути схожі заходи на ті, які ЄС ухвалив щодо «виборів» у ОРДЛО. Були точкові санкції. У цьому контексті позиція США серйозніша й радикальніша, враховуючи нещодавні рішення Конгресу й Сенату щодо Голодомору, «Північного потоку-2» та Азова», – пояснив фахівець.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

При цьому питання скасування санкцій зараз зняте. Навіть в Італії відзначили, що немає підстав для зняття обмежень з РФ, підкреслив він.

На його думку, на такі кроки зараз не ризикнуть піти й інші країни – Угорщина, Австрія.

«Санкційний фронт навряд чи буде зламаний. Ситуація така, що є підстави розраховувати на продовження санкцій, але не варто розраховувати на радикальне їх посилення», – резюмував Михайло Пашков.

Нагадаємо, в четвер, 13 грудня, Європейська Рада збереться на чергове засідання.

Більше про відносини Заходу та РФ – в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: