Скільки заробляють у різних областях України та кому найбільше затримують зарплату

Читать на русском

Середня зарплата в Рівному суттєво нижча не лише ніж у Києві, але й, наприклад, у Запоріжжі. До речі, заборгованість із зарплати також у різних регіонах різна й часто залежить не лише від того, як великі підприємства розраховуються з працівниками, але й від виду економічної діяльності. Пропонуємо подивитись, яку платню в середньому отримують жителі різних регіонів і скільки їм заборгували роботодавці.

Якщо подивитися загалом по Україні, то середня зарплата на 1 листопада 2018 року становила 9 тисяч 218 гривень, а борги склали 2 мільярди 883 тисячі гривень, з яких 1 мільярд 695 мільйонів гривень заборгували економічно активні підприємства. Такі дані оприлюднив Держстат.

Найбільшу середню зарплату отримують жителі Києва – 13 тис. 850 грн. При цьому заборгованість перед працюючими киянами становить понад 171 млн грн, із них 125 млн мають виплатити підприємства.

Доволі високі зарплати в Дніпропетровській (9 тис. 404 грн), Донецькій (9 тис. 998 грн) та Запорізькій (9 тис. 106 грн) областях. Але й заборгованості з оплати праці в цих регіонах чималі. В Донецкій області – понад 516 млн грн, з яких 458 млн заборгували підприємства, в Дніпропетровській – 144 млн грн боргу, щоправда, економічно активні підприємства в області заборгували лише 43 млн грн.

Гройсман пропонує зрівняти зарплати жінок і чоловіківГройсман зазначив, що питання нерівності в оплаті праці жінок і чоловіків, яке має місце в Україні, треба обговорити і вирішити на рівні центральної влади.

Найбільше грошей заборгували перед працюючим населенням Луганської області – 542 млн, з яких лише 190 млн належить виплатити підприємствам. При тому, що середня зарплата в області досить низька порівняно з іншими регіонами країни – 7 тис. 423 грн.

Зовсім невеликі борги мають підприємства Вінницької області – лише 1 млн проти 12,2 млн загальної заборгованості в регіоні. При цьому середня зарплатня у вінничан непогана – 8 тис. 351 грн.

Досить багато заборгували підприємства жителям Сумської області: із загальної заборгованості 254 млн грн великі заводи та фабрики винні своїм працівникам 218 млн грн. До речі, середня зарплатня в області невелика – 7 тис. 677 грн.

Найнижча середня зарплата в Чернівецькій області – 7 тис. 128 грн, але й заборгованість в області найнижча – 0,5 млн грн, з яких 0,4 млн заборгували підприємства.

Якщо подивитися, хто має найбільші борги за видами підприємницької діяльності, то найгірше виплачуть зарплатню у сфері промисловості. Із загального величезного боргу в країні у 2 млрд 242 млн найбільше заборгували великі економічно активні підприємства – 1 млрд 316 млн грн.

Кепські справи у сфері транспорту, складського господарства, поштово-кур’єрської діяльності, де працівникам мають виплатити 197 млн грн, з яких 57 млн – успішні підприємства.

Чималий борг перед працівниками у сфері професійної, наукової та технічна діяльність – 136 млн, з яких 118 млн грн не доплатили розвинені й успішні виробники.

Будівельникам мають віддати 79 млн боргу із зарплати, з них 59 млн грн – економічно успішні проекти.

Є борги й перед лікарями та соцробітниками – їм мають виплатити майже 52 млн грн, з яких більшість грошей – 48 млн грн заборгували економічно активні підприємства.

Найменші борги із зарплати перед працівниками мистецтва, спорту, розваг та відпочинку – лише 0,6 млн, з яких половину суми мають виплатити підприємці.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, як довго потрібно збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: