Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олена Кондратюк

Читать на русском
У народного депутата Олени Кондратюк лише програмні обіцянки, з яких вона виконала менш ніж половину.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олена Кондратюк (фракція «Батьківщини»).

Кондратюк пройшла до Верховної Ради в грудні 2014 року замість Ігоря Жданова, призначеного міністром молоді та спорту. За час своєї каденції народний депутат дала 35 обіцянок, 13 з яких виконала (37%), а 6 – провалила.

Як і її колеги з фракції, Кондратюк провалила обіцянку організувати Ставку верховного головнокомандувача, через яку президент здійснюватиме керівництво обороною держави. При цьому організація ставки належить до компетенції Ради національної безпеки і оборони, тому обіцянку вважаємо невиконаною. Ще одна програмна обіцянка Кондратюк не належить до компетенції народного депутата – запустити програму з повернення Криму до складу України. Розробка відповідної стратегії стосується повноважень виконавчої гілки влади, тож і це запевнення ми вважає проваленим.

Також депутат і вся «Батьківщина» не зареєстрували жодного законодавчого акту, щоб виконати обіцянку й створити при кожному відомстві незалежні громадські ради з правом блокувального голосу.

Обіцяла Кондратюк перед виборами домогтися визнання Росії державою-агресором. Свого слова вона дотримала: відповідна норма містилася в законі про деокупацію Донбасу, за який голосувала депутат. Крім того, нардеп підтримала більшість ініціатив щодо підвищення рівня соціальної підтримки для учасників антитерористичної операції та їхніх сімей, виконавши програмну обіцянку.

Виконала парламентар обіцянку провести переатестацію й скоротити чисельність працівників державних органів. У грудні 2015 року Верховна Рада ухвалила законопроект «Про державну службу», який передбачає механізм атестації державних службовців, скорочення кількості держчиновників і підвищення зарплати для тих, хто залишається на держслужбі. Кондратюк проголосувала «за».

За рік народному депутату потрібно встигнути виконати ще 16 обіцянок. Серед них – домогтися скасування недоторканності для нардепів і президента. Крім того, Кондратюк обіцяла домогтися переоснащення Збройних сил України відповідно до стандартів НАТО. Депутат уже підтримала законопроекти «Про ратифікацію Угоди між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)».

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: