РФ стягнула сотні танків до кордону. Чи можлива атака й коли?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт
Андрій Горбенкополітолог

В принципі, в тому, що РФ знову стягнула бойові танки до кордону, немає нічого нового. Таке зосередження в плановому порядку здійснювалося з кінця 2014 року.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи дані про те, що РФ стягнула сотні бойових танків за 18 кілометрів від кордону.

«РФ із 2014 року нарощувала свій потенціал уздовж кордону, розгортаючи нові підрозділи, частини. Дуже важливо ще й те, що РФ розміщує органи оперативного управління на кордоні, що свідчить про агресивні наміри. Якщо не сьогодні, то завтра, образно кажучи», – зазначив Грабський.

Однак, на його думку, говорити про те, що атака або вторгнення РФ почнеться завтра або через місяць, не варто.

«У стані гібридної війни втручання у вибори – такий самий акт агресії, як і пряме збройне вторгнення. Наразі Росія використовуватиме всі свої можливості, щоб вирішити свої завдання шляхом зміни керівництва України на більш лояльне, яке піде на певні поступки», – пояснив він.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

У зв'язку з цим поки що з високою часткою ймовірності можна прогнозувати, що до кінця 2019 року відкритого вторгнення РФ не буде, додав експерт.

За його словами, в цьому проміжку часу Україна матиме справу з гібридним впливом на внутрішньополітичну ситуацію в Україні.

Своєю чергою політолог Андрій Горбенко зазначив, що захоплювати територію РФ не буде, а значною мірою розраховує на парламентські вибори. Якщо парламент буде проросійським, для України це буде дуже складний сценарій.

Кремлю потрібно, щоб Україна увійшла в його політичну орбіту, тобто, щоб на внутрішньому й міжнародному рівнях ми були лояльні до Москви, підкреслив він.

«Ніколи не було завдання захопити Україну. Це якраз нікому не потрібно. Навіщо? Якби потрібна була територія, то захопили би Білорусь. Там набагато більша інтеграція, лояльність. Але цього не відбувається. Це не потрібно. Якщо це станеться, тоді потрібно починати турбуватися за територію», – резюмував Андрій Горбенко.

Як повідомляється, на знімках можна побачити танки Т-64, Т-62М, а трохи вище помытны тисячі військових вантажівок та артилерійських систем.

Нагадаємо, 26 листопада народні депутати підтримали указ президента Петра Порошенка про запровадження воєнного стану в Україні.

Додамо, воєнний стан запровадили в 10 областях, де Росія може завдати удару. «Слово і Діло» аналізувало практику запровадження воєнного стану в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: