Чому РФ вирішила спростити отримання громадянства для українців?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

У цій ситуації РФ має кілька мотивів. З одного боку, на тлі непродовження договору про дружбу з боку України Росія ніби демонструє добру волю.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян, оцінюючи наміри Держдуми РФ спростити отримання громадянства РФ для українців.

«Таким чином, РФ працює над лояльністю українського населення, яке перебуває на території РФ: чи тих заробітчан, що переїхали внаслідок економічної ситуації, чи тих, хто переселився внаслідок військових дій», – зазначив Саакян.

Однак, на його думку, мотивовані такі дії не лише бажанням сподобатися.

«РФ сподівалася на більш короткочасну війну в Україні й заздалегідь не вибудовувала жодних правових інструментів, щоб вони могли швидко абсорбувати велику кількість переселенців, біженців, які потрапили на територію РФ. Тобто в них в принципі є потреба нормативно-правового регулювання цього питання. Вона стоїть гостро, оскільки війна затягнулася надовго», – пояснив він.

По-друге, ця велика кількість українців у РФ в умовах війни створює додаткове соціально-економічне напруження, додав політолог.

Росія розхитує антиукраїнські настрої серед українців. Вже на сьогодні в близьких до зон бойових дій регіонах спостерігаються доволі серйозні конфлікти між місцевим населенням та біженцями зі сходу України.

Відповідно, на тлі підвищення криміналізації, збуту зброї все це створює серйозне напруження, уточнив він.

«Для РФ це також один із інструментів реагування на це напруження та пришвидшення інтеграції українців у орбіту російського народу. Тим самим вони зменшать лінію соціально-економічного напруження», – підкреслив експерт.

По-третє, за його словами, в разі серйозних заворушень, які можуть бути на тлі протистояння, безумовно, українці на території РФ, яких би думок вони не дотримувалися, це все одно серйозна п’ята колона України, образно кажучи.

«Це люди, які так чи інакше, але можуть чутливо сприймати будь-які нові загострення між Україною та РФ у разі військової агресії. Для того, щоб це не виглядало як репресії щодо українців у РФ, паспортизація, а потім, наприклад, уже репресії як до російських громадян виглядають більш вигідними», – акцентував він.

Крім того, на тлі обмеження в’їзду для росіян в Україну на період воєнного стану такий крок висвітлює Україну як нібито недружню країну, тоді як Росія проявляє свою імперську великодушність.

Нагадаємо, 29 листопада 2018 року міністр закордонних справ Павло Клімкін пообіцяв, що близько 40 двосторонніх угод із Російською Федерацією будуть розірвані найближчим часом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: