Вибори в ОТГ під час воєнного стану: проводити чи відкласти?

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Коли писали та ухвалювали закон про правовий режим воєнного стану, то малося на увазі, що ВС запроваджуватиметься на період війни. Тоді ще ніхто не думав про війну в такій формі, в якій вона зараз, – гібридній.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, оцінюючи ситуацію довкола ризику зриву виборів в ОТГ через воєнний стан.

«З огляду на гібридну війну законодавство щодо виборів цілком може бути гнучким і враховувати фактичні ситуації, а не лише те, що малося на увазі, коли ухвалювався цей закон. Тобто, якби була справді війна, то так, під час війни і права людини, і виборчі права обмежуються», – зазначив Хавронюк.

За його словами, війна – це стан суспільства, в якому неможливо забезпечити таємність голосування, агітацію, інші можливості для проведення відкритих, прозорих виборів.

Однак війна, яка є на сьогодні, гібридна. Це все ж таки дає можливість захищати демократичні цінності, не порушувати їх, додав він.

Воєнний стан в Україні: які обмеження та заборони можуть запроваджувати в країніВоєнний стан діє в десяти областях України до 26 грудня. Поки жодні права та свободи українців не обмежували.

«Ми бачимо, що крім певних точок – Азовського моря, Донбасу, наближених до них територій – в інших містах продовжується мирне життя. Тому в порядку винятку можна провести вибори шляхом внесення змін до закону», – підкреслив експерт.

«У цьому не буде порушення прав людини чи інших порушень, через які можна було б звертатися до судів, в тому числі ЄСПЛ, чи щось оскаржувати», – пояснив Микола Хавронюк.

Експерт із конституційного права Юлія Кириченко наголосила, що якщо будуть внесені зміни до закону, то лазівок для того, щоб оскаржувати результати виборів, не буде.

«Однак зважаючи на верховенство права, законність, виникає питання, чи правильно робити це зараз, під час ВС. Чи потрібно зараз заради цього змінювати закон? У цьому головне питання. Це не зовсім правильно з точки зору передбачуваної законності. Крім того, є рішення ЦВК. Центральна виборча комісія вже на підставі цього закону рекомендувала місцевій владі відтермінувати вибори до закінчення ВС», – констатувала вонао.

Нагадаємо, ЦВК призначила перші вибори в 125 об’єднаних територіальних громадах на неділю, 23 грудня 2018 року. До складу цих 125 ОТГ увійшли 534 місцеві ради (міських – 15, селищних – 27, сільських – 492).

Відзначимо, до 26 грудня в 10 областях України запровадили воєнний стан через атаку Росії на ВМС України в Керченській протоці.

Президент Петро Порошенко вніс до ВР проект закону «Про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення проведення місцевих виборів». Ідеться про те, щоб зробити виняток і провести голосування в новоутворених ОТГ.

Більше про те, які обмеження можуть запроваджувати під час ВС, – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: