Гроші з центру на місця: що змінила реформа децентралізації

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

З усіх «реформ», що сміливо можна назвати «типу реформа», сенс якої радше зводиться до того, щоб побільше витягнути з наших кишень грошей, прихід грошей на місця – це, як не крути, реальний прорив.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Тарас Загородній, передає «Слово і Діло».

Експерт підкреслив, що майже 20 років на місця грошей просто не давали або давали за залишковим принципом. Тепер грошей дали значно більше.

«Іноді настільки більше, що деякі мери на місцях навіть не знали, що з цим добром робити. «Добро» іноді тягнуло по 500-600 мільйонів на рік, які просто йдуть зараз на депозити», – зазначив Загородній.

«Найспритніші та найкмітливіші швидко зорієнтувалися «що, до чого та за скільки» й швидко почали освоювати гроші на будівництві. З'явилися нові школи, ремонтують лікарні, дороги. Чи крадуть на місцях? Буває. Але принаймні крадуть із прибутку, а не зі збитків. Але за цим у нас більше НАБУ має стежити», – пояснив він.

Невідомо, які мотиви в Гройсмана щодо підтримки нового етапу децентралізації зараз. Його позиція на посаді мера Вінниці була зрозумілою – «залиште мені більше грошей», але позиція як прем'єра – «гроші мають залишатися на місцях» – уже трохи вибивається з історії «міцних господарників», які хотіли більше ділити в Києві, уточнив політтехнолог.

«Можливо, особисте переконання, що це правильно. Що вже непогано», – припустив він.

«Чи потрібно закріплення цього процесу в Конституції? Можливо. Оскільки забрати гроші з місць можна одним законом про бюджет, який може ухвалити парламент. Подивимося, що конкретно мається на увазі й за що буде готовий проголосувати парламент», – резюмував Тарас Загородній.

Як відомо, прем'єр вважає за необхідне внести до Конституції зміни, спрямовані на визначення повноважень і відповідальності місцевого самоврядування.

Нагадаємо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана впровадити нові принципи та механізми служби в органах місцевого самоврядування на основі європейських принципів публічної служби.

Також, за його словами, в Україні шляхом укрупнення має бути створено близько 100 районів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: