Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний запровадити нові принципи та механізми служби в органах місцевого самоврядування

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана запровадити нові принципи та механізми служби в органах місцевого самоврядування на основі європейських принципів публічної служби з ефективним розмежуванням за принципом субсидіарності повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів.
Не виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • http://kiev.klichko.org/news/?id=3086
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/zmini-do-konstituciyi-ce-antivirus-dlya-decentralizaciyi-gennadij-zubko
  • https://decentralization.gov.ua/news/8960
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64016
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64016
  • https://decentralization.gov.ua/news/10645
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-zahodiv-z-realizaciyi-novogo-etapu-reformuvannya-miscevogo-samovryaduvannya-ta-teritorialnoyi-organizaciyi-vladi-v-ukrayini-na-20192021-roki
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-zahodiv-z-realizaciyi-novogo-etapu-reformuvannya-miscevogo-samovryaduvannya-ta-teritorialnoyi-organizaciyi-vladi-v-ukrayini-na-20192021-roki
  • https://www.rbc.ua/ukr/news/rada-otpravila-dorabotku-vetirovannyy-zakon-1494946740.html

Результат

Станом на червень 2019 року одним з найважливіших питань у проведенні децентралізації залишається ухвалення законопроекту про внесення змін до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№ 8369 від 17.05.2018). Законопроект було розроблено за участі Асоціації міст України. З підтримкою цього законопроекту виступив і віце-прем’єр Геннадій Зубко.

Метою зазначеного законопроекту є забезпечення системного оновлення Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», що сприятиме побудові в Україні професійної та ефективної служби в органах місцевого самоврядування з урахуванням кращих міжнародних практик та національного досвіду.

З метою децентралізації повноважень органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування та їх розмежування за принципом субсидіарності у лютому 2019 року уряд ухвалив розпорядження про план заходів з реалізації нового етапу децентралізації. Відповідно до нього до 10 грудня 2019 року на розгляд Кабміну має бути поданий законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації повноважень центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів з урахуванням принципу субсидіарності».

Враховуючи те, що нові принципи та механізми служби в органах місцевого самоврядування не запроваджено, тому програмному зобов'язанню незадовго до позачергових виборів ВРУ і відставки уряду присвоєно статус «не виконано».