Міни нового зразка та хитрощі бойовиків: чому війна – не єдина проблема Донбасу

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Війна на Донбасі призвела до того, що, за даними ООН, Україна посідає третє місце в світі за забрудненням території вибухонебезпечними предметами й перше – за кількістю людей, які загинули від них. Проблема в тому, що на розмінування можуть піти десятиліття. І в разі реінтеграції це стане новим викликом для України.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Мінна війна на Донбасі. Україну чекає ще одна проблема» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Мінні поля та снаряди ми отримали «у спадок» від двох світових воєн, діяльності армії СРСР, а також від бойових дій на Донбасі. При цьому РФ замінувала адмінкордон між анексованим Кримом і територією України», – нагадав журналіст, уточнивши, що на підконтрольній території забруднені 7 тисяч квадратних кілометрів і 15 тисяч квадратних кілометрів заміновані на непідконтрольній.

За його словами, проблема розмінування в Україні виникла вже в 2014 році, щойно почалися бойові дії. За інформацією військових, за три з половиною роки проведення АТО групи розмінування Збройних сил, ДСНС і Державної спеціальної служби транспорту знешкодили на Донбасі до 300 тисяч вибухонебезпечних предметів.

«Було очищено більш ніж 1000 кілометрів доріг, понад 650 кілометрів залізничних шляхів і понад півтори тисячі різних об'єктів», – зазначив Попович.

За попередніми розрахунками ООН, один рік війни призводить до десяти років розмінування територій. У Хорватії через 20 років після завершення війни процес розмінування все ще триває.

Як пояснив експерт, кожен обстріл на Донбасі лише погіршує ситуацію, оскільки розміновувати ту ж саму ділянку доводиться заново.

«У так званій «сірій зоні» між позиціями протиборчих сторін розгорілося те, що військові називають мінною війною. Йдеться про встановлення «розтяжок» та інших вибухонебезпечних пристроїв», – додав експерт.

Він нагадав про використання РФ протипіхотних пластикових мін, серед яких зустрічається протипіхотна уламкова загороджувальна міна ОЗМ-72.

«При спрацьовуванні такі пристрої підскакують на 70-80 сантиметрів над землею, розлітаючись на величезну кількість елементів ураження, що вбивають та калічать людей», – констатував Попович.

За його словами, РФ має можливість використовувати та поставляти протипіхотні міни бойовикам «ДНР» та «ЛНР» завдяки тому, що не є учасницею Оттавської конвенції про заборону протипіхотних мін.

Французи передали Україні обладнання для дистанційного розмінуванняСистеми «CTS Lance» дають можливість знешкоджувати вибухонебезпечні предмети на відстані 150 метрів.

Він наголосив, що стали хитрішими й звичайні «розтяжки», які всі звикли шукати під ногами, але бойовики почали встановлювати їх над головою.

«Така міна може складатися, наприклад, із гранати РГД-5 із рибальськими гачками. Якщо зачепити один із таких гачків, то граната може вибухнути на рівні обличчя, не залишивши жодного шансу вижити», – підкреслив фахівець.

Крім того, на його думку, слід побоюватися й мін-пасток, що можуть спрацювати, якщо випадково наступити на якусь дошку або відкинути ногою якийсь предмет, що лежить на підлозі.

«Військові також не радять зачіпати пластикові пляшки, книги, іграшки та інші предмети, що лежать на землі», – додав він.

«Після завершення бойових дій на Донбасі та в разі успішної реінтеграції тимчасово окупованих територій Україна буде змушена витратити десятиліття на очищення своєї землі від небезпечних «подарунків» розв'язаної проти нас війни», – резюмував Денис Попович.

Докладніше – в авторському матеріалі «Мінна війна на Донбасі. Україну чекає ще одна проблема».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: