Заборона в’їзду росіянам: навіщо запровадили та чи зупинить це шпигунів

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Рішення ухвалили в контексті запровадження воєнного стану. Влада наразі вживає тих заходів, які зможуть принаймні продемонструвати суспільству, що воєнний стан запровадили не просто так, якось виправдати його.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Мокан, оцінюючи заборону в’їзду на територію України для росіян чоловічої статі віком від 16 до 60 років.

«Нагальної потреби робити такі обмеження не було, але тим не менш це не є на сьогодні чимось поганим. Певною мірою це ускладнить роботу розвідувально-диверсійних груп РФ на нашій території. Однак, з іншого боку, це не гарантує абсолютної безпеки й не зупинить всіх до одного шпигунів. Усе одно залишається низка ризиків. Зокрема, є питання щодо пунктів пропуску ОРДЛО, – зазначив Мокан.

За його словами, щодо «ДНР» та «ЛНР» можуть бути лазівки.

Хоча, наприклад, щодо підробки документів, то це малоймовірно, оскільки заборона стосується не окремих категорій, а чоловіків за віком, уточнив експерт.

На його думку, більшою мірою ця заборона є політичним кроком з боку влади, розрахованим на нашу внутрішню аудиторію як один з аргументів запровадження ВС. Крім того, вже є заява розвідки про підготовку наземної операції.

«На всі сто відсотків, правда це чи ні, ми не знаємо. Однак якщо це правда, такі обмеження виправдані», – додав він.

Воєнний стан в Україні: які обмеження та заборони можуть запроваджувати в країніВоєнний стан діє в десяти областях України до 26 грудня. Поки жодні права та свободи українців не обмежували.

До того ж, підкреслив політолог, важливо буде після завершення ВС, якщо його не продовжать, почути звіт про результати, які були досягнуті.

«Заборона в’їзду росіянам, імовірно, буде одним із пунктів звіту влади в ключі того, що саме це обмеження допомогло уникнути подальшої ескалації на наземній території України», – пояснив він.

За його словами, дзеркальних кроків з боку РФ не буде, але їм це дасть ще один привід звинувачувати Україну в небажанні вирішувати ситуацію мирним шляхом. За допомогою пропаганди Україну представлятимуть як ще більшого ворога.

«Ми точно не в тій ситуації, щоб на це зважати. Потрібно діяти на власний розсуд. Хоча, зрештою, такого роду обмеження є радше політичним кроком, спрямованим на внутрішню аудиторію», – резюмував Василь Мокан.

Додамо, Петро Порошенко заявив, що для росіян будуть запроваджені також обмеження на зняття депозитів та операції з обміну валют.

Більше про запровадження воєнного стану в Україні та світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: