Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Запоріжжя Володимир Буряк

Читать на русском

Три роки тому в Україні відбулися місцеві вибори, під час яких нових мерів обирали всі обласні центри країни. У Запоріжжі вибори пройшли в два тури, але вже в першому самовисуванець Володимир Буряк значно випереджав свого суперника Миколу Фролова. І в другому турі Буряк підтвердив свою перевагу, набравши більш ніж 55% голосів. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як він виконує свої обіцянки на посаді міського голови.

За три роки роботи Буряк дав 34 обіцянки, включаючи передвиборчі: виконав 11 із них, провалив – 13, у процесі залишаються ще 10. Найбільше запевнень мер Запоріжжя давав у перший рік роботи. При цьому він однаково добре виконує обіцянки, які стосуються благоустрою, охорони здоров'я та культури (виконав по 18%).

Після виборів Буряк пообіцяв у першу чергу провести аудит усіх комунальних підприємств Запоріжжя. Аудит стартував уже за тиждень після того, як чиновник дав обіцянку. Про те, що аудит завершений, мер повідомив у серпні 2016 року. За його словами, знайдені шляхи вирішення проблем, які існують на кожному підприємстві, а матеріали аудиту передані до прокуратури. Звільнили директорів КП «Підстава», концерну «Міські теплові мережі» та КП «Водоканал».

Щодо охорони здоров'я, то Буряк виконав свою передвиборчу обіцянку домогтися відкриття нового центру швидкої допомоги в місті. «Вважаю, що в Запоріжжі має з'явитися новий сучасний диспетчерський центр швидкої допомоги, щоб люди могли без перешкод додзвонитися за телефоном 103 й своєчасно отримати необхідну лікарську допомогу», – зазначив він. Новий обласний центр медичної допомоги та медицини катастроф відкрили влітку минулого року. На його будівництво виділили 8 мільйонів гривень.

Крім того, мер впорався з обіцянкою закупити до кінця 2016 року 24 медичних автомобілі. За фактом закупили навіть більше: в департаменті охорони здоров'я повідомили, що придбали 38 спеціалізованих санітарних автомобілів для надання невідкладної медичної допомоги на базі ЗАЗ Vida, а також 9 автомобілів для забезпечення медичної допомоги AC S-2123-СМД.

Не вклався Буряк в терміни щодо реконструкції теплових мереж на вулиці Фінальній. Роботи планували завершити в 2017 році, що дозволило б уже в 2018-му, в міжопалювальний період, забезпечувати гарячим водопостачанням значну частину Заводського району. За словами мера, реалізація проекту обійдеться в 2,6 мільйона гривень. Але реконструкцію почали лише в грудні минулого року, її завершення перенесли на березень. Тож за термінами Буряк обіцянку провалив.

Ще одну обіцянку міський голова провалив за термінами: Буряк обіцяв торік створити Єдиний інформаційний центр реагування на правопорушення. «Наступного року в Запоріжжі стартує масштабний проект «Безпечне місто», на реалізацію якого з бюджету виділяється 102 мільйони гривень. До нас уже приїжджали найкращі світові фахівці в цій галузі. Це буде встановлення камер спостереження за безпекою й створення єдиного інформаційного центру реагування на правопорушення», – розповів він. Але на початку цього року готовність об'єкта становила лише 24%.

До кінця цього року Буряк повинен встигнути оснастити весь комунальний транспорт Запоріжжя GPS-навігаторами. З більш масштабних проектів – чиновник ще в 2016 році пообіцяв збудувати в місті новий міст через Дніпро. Влітку минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що добудувати новий мостовий перехід через Дніпро в Запоріжжі (його будівництво розпочали в 2004-му) заважає застаріла проектна документація. За словами Гройсмана, роботи з оновлення проектної документації моста ведуться й уже в 2018 році будуть передбачені кошти на його добудову. Станом на лютий у місті завершили встановлення основи мосту між Хортицею та Хортицьким районом міста на правому березі. Коли ж металева конструкція перетвориться на мостовий перехід, невідомо.

Також понад два роки тому Буряк пообіцяв, що в місті буде облаштований новий ландшафтний парк. Він буде розміщений на невпорядкованій території з боку вулиці Лермонтова біля Вознесенівського парку. Комплекс робіт планували завершити протягом 3-4 років. «Слово і Діло» зараз очікує відповіді на запит про те, як просувається реалізація проекту.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як виконують свої обіцянки мер Миколаєва Олександр Сєнкевич і мер Києва Віталій Кличко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: