Воєнний стан: чи обвалиться гривня та що залежить від влади

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Економічна та валютна ситуація залежить від дій влади. Економічних передумов для змін на валютному ринку немає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економіст Олександр Савченко, оцінюючи коливання курсу валют через запровадження ВС.

«Якщо дії влади будуть прагматичними, раціональними, спрямованими проти внутрішніх ворогів України, агентів РФ – внутрішніх та зовнішніх, то коливання будуть, але не дуже значні, можливо, 2-3% девальвації. Тобто курс 28,5 гривень за долар – це максимально негативний показник», – зазначив Савченко.

Однак якщо дії будуть нераціональними, стосуватимуться не боротьби України з ворогами, а використовуватимуться для боротьби з політичними опонентами, в комерційних цілях, то це може гірше позначитися не лише на курсі, додав він.

«У такому разі негативні наслідки будуть для курсу, прямих іноземних інвестицій, кредитування, банки припинять кредитування на цей час», – уточнив експерт.

За його словами, страшний не сам воєнний стан, а те, як діятиме влада та як використає ці 30 днів.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

«Найбільш імовірно, що ніхто нічого не робитиме. Мабуть, 2-3 дні буде якась непевність, а тоді все повернеться. Чекатимуть або завершення ВС, або продовження ВС. Тоді вже буде новий вплив, який позначиться на виборчому процесі», – пояснив він.

На його думку, за такого сценарію почнеться політична дестабілізація. Щодо нинішньої ситуації, то економічних передумов для обвалення курсу та різких змін на валютному ринку немає.

Економіст підкреслив, що влада наразі має зробити все можливе, щоб не чіпати економіку, фінанси, банки.

«У нас відбулася певна стабілізація. Так, на низькому рівні, але темпи зростання є. Тому лише самогубець руйнуватиме зараз те, що було досягнуто не здобутками, а часом. Зовнішня кон’юнктура також сприятлива, адже впали ціни на нафту, а отже, й на газ. Нам не потрібно буде вже підвищувати ціни на газ, а значить, на тарифи в середині 2019 року, як планувалося. Ціни на газ впали на 25% за місяць. Не потрібне стрімке подальше підвищення тарифів і цін на газ», – наголосив він.

За його словами, кон’юнктура сприятлива й далі все залежить від дій влади.

«Не лише не зіпсувати те, що маємо, а використати додаткові адміністративні можливості для нейтралізації внутрішніх та зовнішніх ворогів. Можна використати це для боротьби з корупцією, що сприятиме покращенню економічної ситуації», – резюмував Олександр Савченко.

У НБУ заявили, що в разі запровадження воєнного стану робота банківської системи України порушена не буде.

Більше про ескалацію в Азовському морі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: