Трамп скасував зустріч із Путіним. Чому та чи є це сигналом про ізоляцію РФ?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Михайло Дяденкополітолог

Не варто говорити про ізоляцію РФ. Трамп просто розумів, що ця зустріч усе одно нічим не закінчиться.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи заяву Трампа про скасування зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним на саміті G20 в Аргентині через інцидент у Керченській протоці.

«Річ у тім, що це була б чергова зустріч, навіть у коротшому форматі, ніж у Гельсінкі. Відповідно, сторони навряд чи б дійшли якоїсь згоди. При цьому Трамп чудово розуміє, що в умовах, які сьогодні склалися всередині США, особливо зважаючи на діяльність команди Мюллера, звинувачення його в зв’язках з РФ у 2016 році, краще було б із політичної точки зору скасувати цю зустріч», – зазначив Бондаренко.

Скасування зустрічі – виключно політичний маневр, додав він.

На його думку, навряд чи йдеться про ізоляцію Росії.

«Позиція Німеччини та Франції, наприклад, виявилася більш ніж нейтральною в цьому випадку. Є ще східноєвропейські країни. Є Словаччина, Угорщина, Чехія, які не збираються розривати відносини з Росією. Наразі це позиція лише США й Трампа. Це, звичайно, добре для України, але навряд чи щось означає в глобальному масштабі», – підкреслив Бондаренко.

Політолог Михайло Дяденко зазначив, що Трампу зустріч була потрібна лише в тому разі, якби був результат.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

Для Трампа кожна зустріч з Путіним несе певні репутаційні ризики. Раніше після переговорів із Путіним американський президент зазнав жорсткої критики, нагадав він.

Тому, на його думку, зрозуміло було, що зустріч відбудеться, якщо буде результат та якісь поступки від РФ у питанні звільнення українських моряків або якісь більш глибокі, пов'язані з мирним урегулюванням на Донбасі, можливо, якісь поступки щодо Сирії.

«Зустріч потрібна була б, якби Трамп зміг продемонструвати конгресменам і своїй партії, що переговори пройшли результативно, що вдалося вирішити якесь питання, наприклад, звільнити військовополонених», – пояснив політолог.

При цьому навряд чи Путін стане нерукопожатним, оскільки світові лідери змушені з ним рахуватися, додав він.

«Річ у тім, що Путін не просто персона, яка є токсичною. Він президент країни, що має ядерну зброю. Крім ядерної зброї, він може створити багато інших проблем. Тому з ним змушені будуть рахуватися, вести переговори», – резюмував Михайло Дяденко.

Тим часом у Кремлі оперативно відреагували на рішення Трампа, заявивши, що в Путіна з'являться кілька додаткових годин для корисних зустрічей на саміті «двадцятки» в Буенос-Айресі.

Більше про те, як змінювалося ставлення Заходу до РФ, – в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: