Суд призначив експертизу слів Мураєва про Сенцова

Читать на русском
Семантико-текстуальну експертизу доручили провести експертам з Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Мін'юсту.

Суд призначив семантико-текстуальну експертизу заяв нардепа Євгена Мураєва про українського режисера Олега Сенцова, який відбуває покарання в російській в'язниці.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це йдеться в матеріалах суду, пишуть Українськi новини.

Мураєв вибачився перед Сенцовим - відеоЄвген Мураєв, слова якого щодо політв'язня Олега Сенцова викликали скандал, своєрідно вибачився.

Зазначено, що в листопаді суд розглянув відповідне клопотання слідчого СБУ в рамках кримінального провадження, відкритого за ч.1 ст.111 (держзрада) і ч.2 ст.383 (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину) Кримінального кодексу.

Нагадаємо, справу на Мураєва відкрили за статтею про держзраду після звернення нардепа Сергія Пашинського. На його думку, Мураєв вважає Сенцова терористом.

«З точки зору того, що людина готувала підпали і вибухи, для частини населення він є терористом. Для націоналістичної частини він, напевно, є героєм. Час розставить на свої місця, хто правий, а хто неправий», - сказав Мураєв в ефірі телеканалу 112 Україна 7 червня.

СБУ розслідує, чи надав Мураєв таким просторікуванням допомогу у створенні інформаційної підтримки іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти України.

Спецслужба склала стенограму виступу депутата на телеканалі і вирішила призначити експертизу.

Вивчивши клопотання і додані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Суд доручив проведення семантико-текстуальної експертизи писемного мовлення експертам з Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції.

Експертиза має дати відповіді на такі питання:

  • яке визначення мають терміни «державна безпека України», «інформаційна безпека України», «розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі»?

  • який характер інформації міститься в зазначеному виступі Мураєва щодо сфери державної та інформаційної безпеки України?

  • чи містить виступ депутата загрозу суверенітету, територіальній цілісності і недоторканності, обороноздатності, державній чи інформаційній безпеці України?

  • чи може виступ Мураєва сприйматися сторонніми особами, у тому числі представниками іноземних держав та іноземних організацій, як відомості у сфері державної чи інформаційної безпеки України, а також надання іноземним державам, іноземним організаціям чи їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України?

  • чи містяться у виступі публічні заклики до здійснення будь-яких дій?

  • чи містяться у виступі публічні заклики до розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі?

Постанова оскарженню не підлягає.

Як відомо, у відповідь на звинувачення Мураєв подав заяву в Генпрокуратуру про скоєння Пашинським злочину у вигляді завідомо неправдивого повідомлення про вчинення злочину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: