Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Кожем'якін

Читать на русском
Андрій Кожем'якін виконав за чотири роки 38 відсотків своїх обіцянок. Він запевняв, що, зокрема, доб'ється скасування недоторканності депутатів і президента.

За рік до виборів час підьити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Кожем'якін (фракція «Батьківщини»).

Кожем'якін був обраний до Верховної Ради восени 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 42 обіцянки, 16 з яких виконав (38%), а 10 – провалив.

Андрій Кожем'якінНародний депутат України
Кожем'якін заявив, що «Батьківщина» підтримає законопроект про Конституційний судСказано 16 січня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Згідно з передвиборчою програмою, Кожем'якін пообіцяв організувати Ставку верховного головнокомандувача, через яку президент України здійснюватиме керівництво обороною держави. Але організація ставки належить до компетенції Ради національної безпеки і оборони, тому обіцянку вважаємо невиконаною. Відзначимо, нещодавно лідерка фракції Юлія Тимошенко на ініційованому нею форумі «Нова стратегія миру і безпеки» оголосила про початок формування Військового кабінету, склад якого буде оприлюднений до дня президентських виборів. Тож «Батьківщина» перед виборами знову повернулася до старих обіцянок.

Не виконав народний депутат обіцянку забезпечити соціальні гарантії для учасників антитерористичної операції. Верховна Рада ухвалила низку ініціатив щодо підвищення рівня соціальної підтримки для учасників АТО та їхніх сімей, але Кожем'якін більшість із них не підтримав.

Не склалося також з обіцянкою про те, що «Батьківщина» підтримає законопроекти про місцеве самоврядування. У лютому минулого року парламент ухвалив низку законопроектів, які сприяють проведенню в Україні реформи місцевого самоврядування. Йдеться про законопроекти «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)». Але в голосуваннях брали участь менш ніж половина депутатів від фракції, вони дали за законопроекти 11, 10, 7 та один голос відповідно.

Також у передвиборчій програмі Кожем'якіна була обіцянка запустити програму з повернення Криму до складу України. З огляду на те, що розробка стратегії повернення півострова належить до повноважень виконавчої гілки влади, ми вважаємо обіцянку невиконаною.

Андрій Кожем'якінНародний депутат України
Кожем'якін пообіцяв домогтись прийняття закону про імпічмент президентаСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

При цьому парламентар виконав обіцянку домогтися визнання Росії державою-агресором. На початку року він підтримав закон про деокупацію Донбасу, в якому йдеться про визнання РФ країною-агресором.

Підтримав Кожем'якін проект нового Виборчого кодексу, який передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків. Таким чином, він виконав відповідну програмну обіцянку.

У процесі виконання в нього залишаються ще 16 запевнень. Зокрема, Кожем'якін обіцяв домогтися скасування недоторканності народних депутатів і президента. Крім того, він обіцяв заборонити призначати на державні посади тих, хто попередньо не позбувся власного бізнесу. Зараз у Раді на розгляд чекає законопроект, який має запровадити обмеження на отримання доходів не за основним місцем роботи для осіб, які обіймають політичні державні посади.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: