У США закликали Путіна та Порошенка до переговорів. Чи буде діалог?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

У Кремлі всіляко заперечують можливість такого контакту. Ба більше, не в інтересах Путіна зараз вести будь-які переговори з Порошенком.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Віталій Кулик, оцінюючи заяву Держдепу, який закликає Володимира Путіна та Петра Порошенка сісти за стіл переговорів у зв’язку з Азовською кризою.

«У РФ чекають завершення виборчої кампанії. Вони, можливо, говоритимуть із тим, хто переможе, після виборів президента. Цим викликана зупинка всіх переговорних майданчиків – Мінського, Нормандського. Так само зупинені експертні консультації. Немає навіть проміжного документа, який би фіксував розбіжності», – зазначив Кулик.

За його словами, навіть фіксування розбіжностей зараз призупинене, таким чином, заблоковані всі можливості для зустрічей і переговорів.

«Є човникова дипломатія представників. Це навіть не переговори на рівні Суркова-Волкера. Це переговори на рівні дипломатів, які доводять ту чи іншу позицію, але на цьому й закінчуються всі контакти», – додав експерт.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

На його переконання, до березня жодних прямих переговорів не буде. Все залежатиме від того, хто переможе в Україні на президентських виборах.

«Відповідно, важливо, який буде сформований порядок денний новим президентом, з якими пропозиціями він виступатиме на міжнародній арені щодо врегулювання ситуації на Донбасі та переговорів з РФ», – підкреслив він.

Вирішення питання Криму та Донбасу можливе лише шляхом переговорів, коли РФ визнає себе агресором. Однак Росія цього не зробить за правління Путіна, уточнив політолог.

На його думку, це буде тривалий процес, коли РФ усіляко заперечуватиме свою участь як сторони-конфлікту у війні на Донбасі.

«Тому, мабуть, будуть навіть не прямі переговори, а якийсь опосередкований діалог. Однак зараз він в принципі неможливий, немає обставин на сьогодні, які б змусили РФ почати прямі переговори», – резюмував Віталій Кулик.

Нагадаємо, в Україні запровадили воєнний стан на 30 днів у 10 областях.

Більше про голосування за запровадження ВС – на інфографіці.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: