Азовська криза: чи зупинять «Північний потік-2»?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Оскільки РФ малокерована, а зацикленість першої особи на ідеї повернення України в свою орбіту настільки сильна, що в ЄС можуть задуматися, щоб не вийшло так, що збитки від цього проекту будуть набагато більшими.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи заклик США до ЄС відмовитися від «Північного потоку-2» через агресію РФ в Азовському морі.

«Поведінка РФ ірраціональна. США пропонують Європі зараз замислитися над цим, оскільки збитки можуть бути колосальними. У німців логіка економічна, й мислять вони так. Коли європейці розглядають участь у таких проектах, то припускають, що в принципі і в їхніх партнерів логіка схожа, тобто також економічна. Їм важко зрозуміти, що буває інакше», – зазначив Дяченко.

Зараз у Німеччині розуміють, що проект з точки зору економіки вигідний, але поведінка Росії точно не економічна, підкреслив він.

Одне з перших рішень, яке ухвалили з приходом Путіна до влади, стосувалося зміни енергетичної стратегії. Якраз тоді в РФ почали пропонувати обхідні маршрути щодо України. Цю ідею Путін приніс із собою й уже десятиліттями просуває, причому дуже наполегливо.

Путін практично підійшов до моменту реалізації своєї ідеї, додав експерт.

«Для Путіна відновлення Союзу – справа всього життя. Тому РФ не відступить. А європейці цього не могли зрозуміти ані під час газової війни 2005 року, ані в 2009 році. Європейці вважають, що Україна та РФ не миряться через економічні проблеми. Вони не можуть прийняти логіку Путіна, не можуть зрозуміти, що людина може витрачати десятки мільярдів доларів, щоб вирішити геополітичні проблеми, амбіції», – пояснив він.

Європейці шукають вигоду з точки зору економіки, але у випадку РФ логіка абсолютно інша Зараз США вказують на поведінку РФ, це вже привід замислитися для ЄС, уточнив фахівець.

«Захід дуже жадібний і дав нам мотузку, на якій ми можемо його повісити», – нагадав експерт висловлювання Леніна, наголосивши, що зараз може вийти так, що «Північний потік-2» стане такою мотузкою для Європи, ФРН.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

«Так, зараз ЄС замислиться, для чого РФ потрібен газопровід і що з ним буде далі. Поки були вибори в США, була пауза. Зараз Вашингтон знову взявся за «Північний потік-2». Можуть бути зрушення. Призупинити проект можуть. Штати мають можливості. Якщо політична еліта консолідована навколо якогось питання, то вона його вирішить», – резюмував Сергій Дяченко.

Як відомо, в Держдепі заявили, що проект допомагає російському уряду, й додали, що в ЄС мають задуматися, чи та це підтримка, яку вони хочуть надати російському уряду, продовжуючи підтримувати «Північний потік-2».

Хто підтримує будівництво газопроводу та які ризики для України – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: