Ескалація на Азові: чи продовжить РФ «морський бій»

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

У будь-якій проблемі потрібно шукати, кому це вигідно. Але масштабного фізичного вторгнення в Азовському морі найближчим часом не буде.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Лісний, оцінюючи ймовірність подальшої агресії РФ проти України в акваторії.

«Проблему в Азовському морі всі розглянули крізь призму виборів. Інша призма, що її депутати геть не хотіли помічати, – дії Путіна. Складалося враження, що найголовніший ворог – це Порошенко, тому що може скасувати вибори, а не Путін, якщо дивитися за їхніми мірками», – зазначив Лісний.

Зараз усе, що відбувається, вигідно Росії, додав він.

За його словами, РФ необхідно якраз створити сплеск нестабільності, військової ситуації, яка показує міжнародним партнерам, що Україна постійно в зоні конфлікту, і її не варто брати ані до ЄС, ані до НАТО.

«І взагалі до України потрібно ставитися з побоюванням найближчим часом. Такий посил хотіли створити в РФ», – уточнив експерт.

Щодо подальшої ескалації, то, на його думку, зараз масштабного фізичного вторгнення в Азовському морі не буде.

«По-перше, наші кораблі туди не підуть. Цивільні найближчим часом – також. Для агресії на морі в найближчій перспективі поки передумов немає. Просто для РФ не буде мети. Зараз все перемістилося в дипломатичну площину», – пояснив він.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

За його словами, зараз розгорнеться гра політиків і дипломатів. Тут буде агресія з боку РФ у прив'язці до того, що Україна порушує міжнародні норми судноплавства. Україна відповідатиме аналогічно.

Ми нічого нового не побачимо. Україна в подачі РФ буде фашистською, а вони говоритимуть, що насправді Путін любить українців, а Порошенко – ні, підкреслив політолог.

Мілітарна карта більш жорстко буде розіграна ближче до виборів, констатував він.

«Кремль вважає, що створюючи напруженість вони б'ють по рейтингу Порошенка, який оголосив послання за армію, віру та мову. Тому Чорне море залишатиметься зоною дипломатичного конфлікту. Далі може бути жорсткіше, якщо вибори в Україні відбудуться не так, як хочуть у Кремлі. Коли РФ не виграє на нашій території, захопивши владу проросійськими кандидатами, тоді є ризик застосування військової карти, але не глобальної, а локальної», – резюмував Олег Лісний.

Що пишуть у соцмережах про запровадження воєнного стану – в нашому огляді.

Більше про голосування за запровадження ВС – на інфографіці.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: