В Україні запровадили воєнний стан. Чи є чого побоюватися та кому?

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Реакція України адекватна і є надія, що зрозуміла, в тому числі для наших міжнародних партнерів, які раніше чомусь не бачили або не хотіли бачити РФ у цій війні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Лісний, оцінюючи рішення про запровадження воєнного стану в 10 областях України на 30 днів.

«У нинішній ситуації це радше надзвичайний стан, тому що немає прямої агресії. Всі обмеження, особливо свободи та права цивільного населення, будуть у разі, якщо розпочнеться сухопутна операція російських військ проти України. Це дуже важливий момент, який потрібно брати за основу», – зазначив Лісний.

За його словами, наразі для населення, яке діє в межах правового поля України, це нічим не загрожує.

Якщо ніхто не нагнітатиме паніку, все залишиться так, як є. Ізраїль у воєнному стані 70 років. І до цієї країни надходять інвестиції, є вільна преса та демократія.

«Україна в стані війни вже понад 4,5 роки. Часто нас не переконують слова політиків, президента, влади. Ми не любимо владу з моменту її обрання. Але навіть якщо так, слід проаналізувати досвід Ізраїлю. У них 70 років воєнний стан. І до цвєї країну надходять інвестиції, є вільна преса та демократія. Істерика з приводу військового стану недоречна. Вона інспірована ззовні, зі штабів, які розгорнулися на виборчі перегони й злякалися, що виборів раптом не буде», – пояснив він.

Експерт додав, що оскільки ВС запровадили на 30 днів, то вибори будуть, якщо не буде війни. Зараз немає чого боятися тим, хто не порушує закон, не працює на агресора, й немає чого боятися за свої свободи та вибори, поки не почалася війна.

«Грубо кажучи, якщо хтось їде на територію Вінницької області або будь-якої іншої зі зброєю й прапором РФ, тоді, звичайно, будуть вжиті заходи. Але якщо громадянин їде до Сумської області в межах закону, без порушень і не викликаючи підозри в правоохоронців, військових, то боятися нічого», – уточнив він.

Приблизно так само з іншими положеннями. Наприклад, в Ізраїлі немає комендантської години, але в них є військова цензура в пресі, радіо, телебаченні, підкреслив політолог.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

«Якщо відбувається розголошення військової таємниці, чітка вказівка розташування військ, тоді включається цензура. У нашій ситуації Фейсбук іноді показує такі дані, які взагалі у воєнний час у тому нашому стані, який є, показувати критично небезпечно. Це суперечить навіть здоровому глузду», – констатував фахівець.

Повертаючись до ізраїльського досвіду й проводячи аналогії з Україною, потрібно зрозуміти, що якщо немає складової агресії, то немає обмежень, наголосив він.

«Якщо є війна, то з'являються й обмеження. Але тоді вже не буде часу дискутувати про права, потрібно буде брати в руки автомати. У нас поки запровадили ВС у 10 областях. Якщо громадянин є патріотом або хоча б поважає країну, в якій живе, не порушує законів, то боятися нічого. Змінитися може лише становище тих людей, які є ворогами країни. Якщо вони вдаватимуться до негативних дій, то в силовиків зараз руки розв'язані. Тоді вже «на війні як на війні», – резюмував Олег Лісний.

Що пишуть у соцмережах про запровадження воєнного стану – в нашому огляді.

Більше про голосування за запровадження ВС – на інфографіці.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: