Держдеп прокоментував агресію РФ в Азовському морі

Читать на русском
Американський Держдепартамент стурбований ситуацією в Азовському морі і хоче прямих переговорів між Порошенком і Путіним.
Майк Помпео

Вашингтон засуджує дії Російської Федерації проти України в Азовському морі і закликає президентів Петра Порошенка і Володимира Путіна до прямого контакту задля вирішення цієї ситуації.

Про це йдеться в заяві державного секретаря Сполучених Штатів Америки Майка Помпео з приводу нападу на українські військові судна в Керченській протоці, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Голос Америки».

«США висловлюють своє глибоке занепокоєння з приводу інциденту у Чорному морі, який стався 26-го листопада, коли українські судна спробували здійснити прохід через Керченську протоку. Повідомлення про те, що російські кораблі таранили та обстрілювали українські кораблі, поранивши український екіпаж і захопили три судна, є серйозним загостренням та порушенням міжнародних норм», – йдеться в заяві.

«США засуджують ці агресивні дії Росії. Ми закликаємо Росію повернути Україні її судна та затриманих членів екіпажу, та поважати суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з її територіальними водами», – підкреслили в Держдепі.

Водночас у відомстві закликали обидві сторони проявити стриманість і дотримуватися міжнародних зобов'язань.

«Ми закликаємо президентів Порошенка та Путіна до прямого контакту заради вирішення цієї ситуації. Через це ми наголошуємо на підтримці нами Нормандського формату. США підтримують суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з територіальними водами, та право її суден здійснювати плавання у міжнародних водах. Як сказано у нашій Кримській Декларації, США відкидають спробу анексії Криму Росією», – заявив Помпео.

Він також нагадав, що США відкидають спробу анексії Криму Росією.

Нагадаємо, увечері 25 листопада біля Керченського мосту спецпризначенці РФ захопили три українські кораблі. Було поранено шістьох українських військовослужбовців.

У зв'язку із загостренням ситуації президент Петро Порошенко скликав військовий кабінет, РНБО і направив до Верховної Ради пропозицію про введення воєнного стану на 60 днів. 26 листопада парламент ухвалив законопроект про запровадження воєнного стану в Україні на 30 днів.

Також президент обговорив агресію Росії в Азовському морі з Помпео.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: