Як минула «бюджетна ніч» у Раді та що показало голосування?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»
Володимир Фесенкополітолог

Маємо успішно проголосований у Верховній Раді державний бюджет на 2019 рік. Незважаючи на подвійні вибори, бюджет консервативний і продовжує розпочату після Майдану тенденцію до скорочення бюджетного дефіциту.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив заступник голови Стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта, передає «Слово і Діло».

«Цікавий контраст із дореволюційними часами, коли передвиборчі бюджети були щоразу проблемними. Наприклад, бюджет 2009 року мав відверто завищену дохідну базу, а баланс бюджету 2012 року Янукович зламав своїми так званими «соціальними ініціативами», – зазначив Кухта.

Ухвалення бюджету в параметрах, що відповідають програмі МВФ, остаточно розблоковує шлях до отримання наступного траншу від Фонду, додав він.

Своєю чергою політолог Володимир Фесенко наголосив, що бюджет ухвалили знову вночі.

«Без цієї технології ніяк. Ухвалили в рекордні для останніх років терміни. Попередній рекорд, якщо не помиляюся, був за часів Януковича-Азарова, десь 27 листопада, але тоді регіонали міцно контролювали все – і уряд, і парламент. А зараз і уряд, і більшість є коаліційними, з певними протиріччями. Проте впоралися, причому без особливих проблем», – уточнив він.

Цікаво, що Михайло Добкін проголосував проти, а Дмитро Добкін – за, додав політолог.

«Це що, сімейний розкол чи гнучка сімейна дипломатія?», – підкреслив він.

Зрозуміло, чому уряд Гройсмана так поспішав із бюджетом і чому бюджет був проголосований саме зараз. Це остання ключова умова для відновлення фінансування з боку МВФ, пояснив експерт.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

На його думку, голосування в парламенті в ніч на 23 листопада показали, що формальна й неформальна парламентська більшість продовжує функціонувати досить ефективно.

«Навіть кадрові питання – призначення двох міністрів – проголосували. Можливо, це було частиною домовленостей щодо бюджету», – резюмував Володимир Фесенко.

Детальніше про те, хто дав вирішальні голоси, – на нашій інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» аналізувало, як проект бюджету-2019 відрізняється від проекту на цей рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: