Суд скасував штраф для військового прокурора, ініційований НАБУ

Читать на русском
Львівський апеляційний суд скасував штраф для прокурора Західного регіону, протокол щодо якого направило НАБУ.
Львівський апеляційний суд

Суд скасував штраф для начальника відділу протидії корупції у військовій сфері військової прокуратури Західного регіону Віктора Петриченка, який йому призначили за розглядом складеного НАБУ протоколу.

Таке рішення ухвалила суддя Львівського апеляційного суду Оксана Калиняк, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, постановою судді Шевченківського районного суду міста Львова від 1 жовтня Петриченка визнали винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185-13 КУпАП (невиконання законних вимог посадових осіб НАБУ). У складеному НАБУ протоколі зазначається, що 4 липня до Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський надіслав письмовий запит про надання копій документів про передачу військовою прокуратурою Західного регіону України земельної ділянки та об'єктів нерухомого майна в Тернополі, на вул. Новий Світ, 41.

Також у запиті НАБУ просили надати копії документів щодо здійснення замовлення будівництва багатоквартирного будинку за вказаною адресою у ТОВ «Креатор-Буд». Підставою для надсилання запиту була службова записка детектива НАБУ в межах перевірки інформації про вчинення кримінального корупційного правопорушення.

17 липня на адресу Львівської теруправління НАБУ надійшов лист від військової прокуратури Західного регіону за підписом начальника відділу Віктора Петриченка, яким відмовлено в наданні інформації. Причиною відмови в прокуратурі назвали відсутність інформації про проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні або проведення оперативно розшукових заходів щодо обставин, викладених у запиті. У зв'язку з цим НАБУ склало протокол, оскільки вважає, що прокурор скоїв адмінпорушення, передбаченое ч. 1 ст. 185-13 КУпАП, і скерувало його до суду. Шевченківський суд Львова визнав Петриченка винним і наклав на нього штраф у 5950 грн, а також 352,40 грн судового збору.

На вказане рішення прокурор подав апеляційну скаргу, в якій просить провадження закрити в зв'язку з відсутністю події й складу адміністративного правопорушення. Він вважає, що рішення суду ухвалене в зв'язку з неправильним застосуванням норм матеріального права та з порушенням норм процесуального права. Петриченко додав, що зазначений запит НАБУ може надсилати лише під час розслідування або проведення оперативно-розшукових заходів. За його словами, детективи за фактом передачі землі в Тернополі не розслідують, а суд неповно з'ясував усі фактичні обставини справи.

Вислухавши доводи Петриченка, суд задовольнив його скаргу частково й погодився з його словами. Також суддя зазначила, що суд проігнорував вимоги ст. 15 КУпАП, згідно з якою прокурора Петриченка як військовослужбовця Збройних сил України не можуть притягати до адмінвідповідальності за ст. 185-13 КУпАП. Так, суд скасував штраф для прокурора, а протокол повернув назад до НАБУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: