Річниця Євромайдану: як в країні за 5 років змінилися соціально-економічні показники

Читать на русском

Вчора, 21 листопада, в Україні відзначали річницю початку Євромайдану. П'ять років тому українцям пообіцяли масштабні зміни, зміну влади, реформи, європейські зарплати та пенсії. Багато відтоді змінилося: почалася війна, анексували частину території, що вплинуло на економічну ситуацію в країні. «Слово і Діло» вчора пропонувало подивитись, як після Революції Гідності в країні змінилися ціни, а сьогодні ми аналізували, як змінилися основні соціально-економічні показники.

У відповідь на російську агресію на Донбасі та анексію Криму в Україні майже на 50% збільшилася чисельність Збройних сил – зі 168,2 тисячі осіб до 250 тисяч.

Чи пам’ятаєте ви всі вимоги Євромайдану та обіцянки політиків – тестЧерез п’ять років події Євромайдану та Революції Гідності пригадуються вже не так чітко. Ніби поодинокі світлини, вирвані з контексту. Пропонуємо протестувати себе – чи пам’ятаєте Ви вимоги Майдану, дії політиків п’ять років тому та їхні обіцянки.

Зі складною ситуацією з національною безпекою можна також пов'язати зниження кількості іноземців, які відвідали Україну, – на 42% менше. При цьому самі українці стали частіше їздити за кордон – станом на 1 січня 2014 року виїжджало 23,8 мільйона осіб, станом на 1 січня 2018-го – 26,4 мільйона (відзначимо, що з минулого року в нас діє безвізовий режим із країнами Європейського Союзу).

На 16% в Україні скоротилася кількість загальноосвітніх навчальних закладів. Але в експлуатацію станом на початок року були введені 25 установ порівняно з 9 на початку 2014-го. Також менше стало медичних установ – їх число скоротилося на 20,5%.

Є хороші новини – в Україні на 31,2% скоротилася кількість безробітних, а кількість пенсіонерів трохи зросла – на 0,6%. Значно активніше в країні стали ремонтувати дороги – станом на 1 листопада відремонтовано 3,8 тисячі кілометрів порівняно з 626 в 2013 році. Майже не залишилося в країні пам'ятників Володимиру Леніну: в листопаді 2013 року їх було 1 тисяча 350, а зараз лише 30, і всі вони на окупованих територіях.

Крім того, скоротилося в Україні виробництво електроенергії та природного газу – на 18,2% і 3,3% відповідно.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося, що п'ять років тому обіцяли політики й що з цього виконали.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: