Євромайдан та Антимайдан: які ризики існують сьогодні?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Головна проблема в тому, що події на Майдані викликали реакцію РФ, втрату територій, війну, що спровокувало глибоку економічну кризу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Фесенко, підбиваючи підсумки п’ятої річниці Революції Гідності та нові загрози.

Втрата 20% ВВП призвела до того, що два роки Україна була в економічній кризі, а замість покращення життя відбулося протилежне, акцентував він.

«Українці збідніли. За формальними ознаками рівень доходів впав у 2-3 рази. Девальвація, підвищення тарифів, ціни на газ – усе це призвело до зростання недовіри до всіх політичних еліт, не лише до влади. Те, що зараз ми спостерігаємо, є наслідком подій 2014 року, наслідком соціально-економічних проблем, недостатньої ефективності влади, що вилилося в глибоку недовіру. Ситуація в цьому сенсі неоднозначна», – зазначив Фесенко.

Однак, за його словами, якщо говорити про загрозу реваншу, то радше є ризики відновлення протистояння, ризики поляризації.

Це вже відбувається – інформаційно та політично, додав він.

П'ять років після початку революції: чи збулися обіцянки політиківРівно п'ять років тому в Україні почався Євромайдан. Тоді зі сцени від політиків звучало багато обіцянок. Що встигли виконати, розбиралося Слово і Діло.

«Є намагання консолідувати сили Антимайдану – політично, організаційно. Така тенденція є. Однак реваншу в повному сенсі не відбудеться. Внаслідок окупації частини українських територій РФ Антимайдан втратив приблизно 5 мільйонів своїх потенційних виборців. Без цих 5 мільйонів сили реваншу не можуть виграти ані президентські, ані парламентські вибори», – пояснив політолог.

Однак вони збільшать своє представництво у ВР та ускладнять процеси формування стабільної коаліції та стабільного уряду. Тут будуть проблеми, припустив він.

На президентських виборах вони також спробують продемонструвати свою політичну вагу, але ставка на парламентські вибори, уточнив експерт.

«Вони збільшать своє представництво. Якщо рахувати суто «Опозиційний блок», наприклад, то було близько півсотні депутатів, а буде понад сто», – підкреслив він.

За його словами, ше невідомо, до того ж, одна, дві чи три партії представлятимуть депутатів Антимайдану. Вони впливатимуть на парламентські процеси, хоча більшості не матимуть.

«Ситуація складна, РФ це використовуватиме. Боротьба триватиме між тими, хто хоче європеїзації України, й тими, хто орієнтується на РФ, на політично-економічну модель, яка існувала до 2014 року», – резюмував Володимир Фесенко.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як після Революції Гідності змінилися ціни.

Також «Слово і Діло» розбиралося, що п'ять років тому обіцяли політики й що з цього виконали.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: