Ціни на бензин: як формують та на скільки зростуть до кінця року

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Ціни на бензин визначаються двома групами факторів. Перша група – ціни на кордоні. Ми 80% нафтопродуктів завозимо, отже, дуже залежимо від цього фактора.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи зниження цін на бензин у середньому на 20-70 копійок після хвилі подорожчання.

«Орієнтовно 1% зміни цін на кордоні формує передумови до змін цін на заправках через 2 тижні на 10 копійок. Плюс 1% – з'являються передумови для зростання на 10 копійок, а мінус 1% – ціни знизяться на 10 копійок. Буде плюс 5%, значить, отримаємо 50 копійок. Приблизно таке співвідношення», – зазначив Рябцев.

Своєю чергою ціни на кордоні залежать від вартості нафти. Зараз вартість нафти відкотилася трохи назад, додав він.

За його словами, нафта реальна стільки не коштує й навіть нинішні 75 доларів за барель завищені.

Як змінилася ціна на автомобільне пальне в 2014-2018 рокахЦіна на бензин А-95, дизель та автомобільний газ зросла більш ніж удвічі в Україні за чотири роки.

Однак, оскільки ми прив'язані до імпорту, прив'язані й до спекулятивно завищених цін, констатував експерт.

«Друга група чинників – курс. Навіть акцизний податок, і той сплачується за курсом Нацбанку на момент операції, в нас дуже серйозна залежність від цього параметра. Зараз гривня трохи зміцнилася через розповіді про черговий транш, якого ще немає. Проте можна сказати, що кожні 10 копійок у курсі – це 7-8 копійок у ціні бензину через два тижні на АЗС у нас. Кожна зайва гривня – це 70-80 копійок у ціні», – пояснив він.

Заяви про те, що бензин буде по 38 гривень за літр, ні на чому не засновані. Фундаментальні чинники – ціна на кордоні, курс і попит. Попит зараз знижуватиметься, тому нікому немає сенсу знижувати серйозно ціни, адже попит таким чином не збільшити, уточнив фахівець.

Однак так само немає сенсу підвищувати ціни, тому що це не збільшить обсягів реалізації, підкреслив він.

За його словами, ми наближаємося до грудня, це скорочення обсягів реалізації. Зараз уже реалізується менше палива, ніж у вересні-жовтні. Думати, що зараз котирування різко підуть угору, не варто.

Зміни цін на нафтопродукти можуть бути на кілька відсотків, а відсоток – 10 копійок, наголосив експерт.

«Долар до кінця року просяде. Обіцяли, що середній курс буде 29,20 гривень за долар, а до кінця року – 30 гривень за долар. Уявімо, що реально буде до кінця року 30 гривень за долар. Це зайві 2 гривні. 2 гривні помножити на 0,8 дорівнює 1 гривня 60 копійок. Тобто максимум, до чого ми можемо вийти за цінами на бензин до кінця року, – 35 гривень за літр А95. Це максимум, про жодні 38 не йдеться», – резюмував Геннадій Рябцев.

Як змінилася ціна на автомобільне паливо в 2014-2018 роках – на інфографіці.

Також читайте, як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності, в матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: