Протидія агресії РФ: яку ще зброю можуть надати США

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Дії РФ на міжнародній арені вже сприяють посиленню підтримки України та більш жорсткій реакції світу на Російську Федерацію. Один із небагатьох жорстких, але реалістичних інструментів, якими може реагувати західний світ, – військова підтримка.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олег Саакян, оцінюючи переговори України та США щодо постачання нової оборонної зброї.

«Один із небагатьох жорстких, але реалістичних інструментів, якими можуть реагувати західний світ і США на дії РФ, – надання Україні зброї. Очевидно, що ніхто за нас воювати не збирається, але допомогти нам можуть», – зазначив Саакян.

«Ще є ціла низка озброєнь, які могли би бути надані Україні від США. Зокрема, це можуть бути радіолокаційні системи, готові комплекси або допомога у виробленні сучасних систем протиповітряної оборони. Обговорюється питання щодо надання Україні двох фрегатів Oliver Hazard Perry», – уточнив він.

Експерт додав, що це вже є предметом перемовин, обговорюються можливості поставок їх в Україну та переобладнання.

Крім того, за його словами, США можуть допомогти безпілотними апаратами, оскільки вони є доволі затребуваними в сьогоднішній війні з РФ.

При цьому передача будь-якого озброєння передбачає навчання, в межах якого готують фахівців, що зможуть користуватися цією зброєю, підкреслив він.

«Вбивця танків» уже в Україні: плюси та мінуси американських JavelinАмериканський комплекс Javelin 30 квітня прибув в Україну. Слово і Діло розбиралося в особливостях нової зброї.

«Так було з «Джавелінами». Підрозділи, які отримували зброю, проходили тренування, навчання. Аналогічно зараз відбувається з кораблями «Айленд», на яких відбуваються навчання українських військових перед відправленням в Україну. Так само відбуватиметься з будь-якою іншою високоточною зброєю, що буде надана», – пояснив політолог.

США не можуть собі дозволити зброю, не переконавшись, що нею не зможуть управляти, принаймні через ризики дискредитації цієї зброї. У разі, якщо зброя виходитиме з ладу, наприклад, це вдарить по іміджу країни, акцентував він.

«Крім того, є пересторога, щоб зброя не потрапила до ворога. Цим, наприклад, і зумовлене перебування «Джавелінів» у тилу. Це радше зброя стримування, аніж зброя, яка на сьогодні потрібна на передовій. У разі активізації бойових дій, звичайно, вона буде задіяна», – наголосив експерт.

За його словами, так само, ймовірно, буде з усією зброєю, яка постачатиметься. Зброя переходитиме на баланс військових частин, але використовуватимуть її, скоріш за все, в тилу або в третій лінії оборони.

«На передовій за сьогоднішньої позиційної війни, інтенсивності бойових дій критичної необхідності в такій зброї немає. Якщо це будуть системи протиповітряної оборони, то вони розраховані на те, що перебувають у тилу під захистом інших видів військ», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, американський комплекс Javelin 30 квітня прибув в Україну. Раніше «Слово і Діло» розбиралося в особливостях нової зброї.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: