Що гальмує розвиток економіки й коли чекати зростання?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Українська економіка, хоч і повільніше, ніж нам хотілося б, але підтягується до достатньо швидких темпів зростання в 4% ВВП на рік.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник голови стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта, передає «Слово і Діло».

Економіка поступово зростає до 4% ВВП на рік, а інвестиції в основний капітал (головне джерело сталого довгострокового зростання) підходять до рівня 20% від ВВП, звернув увагу експерт.

«Це мінімально необхідні показники для того, щоб почати наздоганяти інші європейські країни й припинити втрачати свої економічні позиції в світі», – зазначив він.

При цьому, на його думку, зростання економіки стримується двома великими факторами ризику – політичною нестабільністю, пов’язаною з можливою зміною політичного курсу в 2019 році, та високими виплатами за зовнішнім боргом, що ставлять під загрозу макроекономічну стабільність.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнахУкраїна посіла третє місце серед постсоціалістичних країн за рівнем ВВП за паритетом купівельної спроможності.

Кухта додав, що обидва ці ризики є тимчасовими.

«Якщо в 2019 році українці не приведуть до влади руйнівні сили, що відтягнуть назад реформи, й не розірвуть співробітництво з міжнародними організаціями та західними країнами, рівень політичних ризиків значно скоротиться», – підкреслив фахівець.

Також, пояснив він, якщо Україна виконуватиме програму МВФ та уникне дефолту за своїми боргами, після 2020 року боргове навантаження за зовнішніми виплатами скорочуватиметься.

«Відповідно, зникнення цих двох ризиків означатиме, що приблизно з 2021 року темпи зростання в Україні можуть сягнути суттєво вище 4% на рік, особливо в разі проведення давно перезрілих приватизації та земельної реформи», – резюмував Павло Кухта.

Додамо, Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз зростання внутрішнього валового продукту України в 2020 році з 3,5% до 3% (рік до року).

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнах – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: