Останнє слово Януковича: як заплутали справу про держзраду

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

У справі Януковича взагалі не зрозуміло, відбувається заочне засудження чи в звичайному порядку. Виходить якийсь мікс.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи рішення суду перенести засідання в справі Януковича через травму екс-президента та дозвіл йому виступити з останнім словом 5 грудня.

«Уже мало хто зрозуміє, в якому форматі відбувається розгляд справи. З одного боку, розпочали нібито заочне засудження, але з іншого боку, змінюються адвокати, його свідчення то залучають, то ні. З такою перспективою адвокати мають змогу оскаржувати рішення в міжнародних судових інстанціях надалі. Навіть без цього рішення вже вийшов мікс різних процедур – заочного й звичайного засудження водночас», – зазначив Банчук.

За його словами, такої категорії справ, які б відбувалися заочно, Україна ще не мала. Яби це було звичайне провадження, то в разі тяжкої хвороби чекають, поки людина одужає.

«Однак це робиться в разі звичайного розгляду, коли особу тримають під вартою чи застосовують інші запобіжні заходи. Тоді можна чекати на останнє слово», – додав він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що Януковича будуть судити заочноСказано 20 лютого 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Якщо це заочний розгляд, уточнив експерт, то останнього слова не може бути, оскільки немає процедури, як його зафіксувати.

«Як підтвердити, що це саме ця особа? Може, це двійник. Чому взагалі варто надавати останнє слово?», – акцентував він.

Ситуація з хворобою дивна. Зрозуміло, що кожна сторона використовує будь-які можливості, щоб представити свої позиції, підкреслив фахівець.

На його думку, в цій ситуації присутнє бажання відтермінувати можливе оголошення вироку.

«Якби хотіли швидкого розгляду справи, то було б усе інакше. Хоча з іншого боку, звинувачувати також нібито немає підстав. Сторона захисту має таку тактику, хоче представити всі свої докази, тому 5 засідань поспіль триває виступ. Якщо інше не доведено, то можна вважати, що адвокати Януковича діють у межах закону. В кожному разі, якщо юридично справа почалась, її потрібно завершити. Однак справа слухається протягом розумних термінів згідно з Процесуальним кодексом. Які терміни є розумними, суд уже вирішує самостійно», – резюмував Олександр Банчук.

Нагадаємо, в квітні 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців.

За даними «Слова і Діла», два роки тому президент Петро Порошенко пообіцяв, що Віктора Януковича судитимуть заочно.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: