Як зміняться ціни на алкоголь в Україні?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

До бюджету на 2019 рік не заклали підняття акцизу на алкоголь, що має означати, що наступного року вартість усіх алкогольних напоїв має підвищуватися лише через зростання собівартості. Однак є нюанси.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, пише «Слово і Діло».

Як пояснив економіст, те, що до кошторису не закладене підвищення акцизу, зовсім не означає, що уряд не вдасться до наповнення бюджету за рахунок виробників горілки, пива та вина. І зробить це з чорного ходу, а саме через підняття мінімальних роздрібних цін, як це сталося лише місяць тому.

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночіУ Чернігові, Черкасах, Ужгороді, Луцьку, Івано-Франківську та Львові вже заборонено продавати спиртне вночі. В столиці суд скасував таке рішення міськради.

За його словами, Верховна Рада, розуміючи, що сектор не збільшує сплату податків після підняття акцизів через шалене зростання тіньового сектора, зробила канікули на рік. Але навіть за старих умов оподаткування цей рік показав зниження офіційного виробництва всіх напоїв, окрім пива.

«Уряд хотів підвищити акцизи з 1 січня 2019 року, під ялинку, на 9%. Це призвело б до подорожчання всього алкоголю в середньому на 6%. Але якщо тобі не дозволили підняти акцизи, то хто заважає постановою Кабінету міністрів підняти мінімальні ціни, з яких виробники більше сплатять ПДВ та прибутку?», – зазначив він.

Тим паче частина акцизу йде до місцевих бюджетів, а прямі податки йтимуть лише до державного бюджету, уточнив експерт.

«Тобто той самий продукт, лише в профіль. А оскільки бюджет наступного року тріщатиме по швах уже в лютому, то слід чекати будь-яких неприємних сюрпризів», – підкреслив він.

Це робиться 100% не для зниження вживання алкоголю українцями, додав фахівець.

«Усі, хто хоче знизити споживання алкоголю, стимулюють перехід на пиво та вино, а в першу чергу стимулюють споживання сухого вина. А в нас мінімальну роздрібну ціну на нього піднімають так само, як і на горілку. Тому вона ще довго буде алкогольним напоєм №1 в Україні», – резюмував Олексій Дорошенко.

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночі – на нашій інфографіці.

Як чиновники борються з незаконним продажем алкоголю, читайте в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: