Оподаткування доходів заробітчан. Чи спрацює ініціатива на практиці?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Сума переказів, які здійснюють українці з-за кордону, щонайменше вдвічі перевищують обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи ініціативу міністра соцполітики оподаткувати гроші заробітчан, що пересилаються в Україну.

«Ресурси, які приходять чи то від заробітчан, родичів, чи то ще з якихось каналів перевищують обсяг прямих іноземних інвестицій. Обсяг приватних переказів є основним джерелом для наповнення резервів, поліпшення платіжного балансу. Ці ресурси важливі, їх однозначно треба всіляко підтримувати», – зазначив Юрчишин.

Щодо ініціативи міністра соцполітики з приводу оподаткування, то можливі кілька варіантів, підкреслив він.

«Якщо наші громадяни офіційно працевлаштовані, то навряд чи є сенс говорити про оподаткування, оскільки більшість країн уклала або збирається укласти договори. В цьому немає сенсу в такому разі. Щодо неофіційно працевлаштованих громадян, то навряд чи це легко взагалі здійснити. Немає ані обліку тих, хто працює, ані того, скільки заробляють», – пояснив економіст.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

Крім того, ті, хто неофіційно працює, ймовірно, використовують канали передачі грошей із рук у руки. Таким чином, заробітчани оминають офіційні шляхи переказів і банківську систему, додав він.

За його словами, ці процеси нелегко проконтролювати.

«По-перше, процес нелегко проконтролювати. По-друге, ефект це матиме абсолютно негативний», – уточнив економіст.

Він нагадав, як кілька років тому була спроба примусово конвертувати надходження на користь приватних осіб з-за кордону.

«Тобто хотіли перевести кошти з доларового еквівалента відразу в гривневий, і вже на руки видавати гривні. В підсумку була негативна оцінка й досить швидко довелося це положення скасувати, оскільки воно мало великий негативний економічний і соціальний відтінок. Тому сумнівно, що це все має сенс», – наголосив фахівець.

На його думку, вихід у тому, щоб фіскальні служби налагодили контроль та облік ресурсів, адміністрування податків.

«Дуже часто ми бачимо, що фіскальні служби говорять про те, що знають, які схеми і як працюють, і відразу рапортують про великі нестачі. Значить, потрібно наводити тут лад. Тим більше це одна з вимог міжнародних фінансових інститутів», – резюмував Василь Юрчишин.

До слова, за словами міністра соцполітики, заробітчани пересилають додому щорічно близько 6,5 мільярдів доларів. Повне інтерв'ю Андрія Реви читайте на нашому порталі.

Детальніше про трудових мігрантів – у матеріалі «Трудові мігранти – не проблема, а найбільший актив України».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: