Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Іван Рибак

Читать на русском
Рибак виконав чверть обіцянок. До кінця каденції він планував запровадити страхову медицину та зменшити податкове навантаження на підприємців.
Іван РибакСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Іван Рибак (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Рибак пройшов до Верховної Ради за одномандатним виборчим округом №202 (Сторожинець) у листопаді 2014 року. Зараз він є членом комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Нардеп дав 24 обіцянки, з яких 6 виконав і стільки ж – провалив.

Не впорався Рибак з обіцянкою звернутися до уряду з приводу допомоги жителям Вижницьккого району через стихійне лихо, що сталося влітку 2018 року. Нагадаємо, через проливні дощі в річці Серет значно піднявся рівень води, в результаті чого були пошкоджені дамби та берегоукріплювальні конструкції. Жителі селища Берегомет, а також сіл Лопушна та Долішній Шепіт залишилися без земельних наділів і врожаю.

«Сьогодні особисто оглянув місця затоплення. Буду звертатися з цього приводу до уряду, адже не можна залишати людей сам на сам зі стихійним лихом», – написав він у Facebook.

Станом на жовтень 2018 року стало відомо, що в системі діловодства Секретаріату Кабінету міністрів, МВС, ДСНС не знайдено інформації про звернення нардепа Рибака в період із 27 липня до 2 жовтня 2018 року. Так само, як і не надсилав Рибак депутатських запитів щодо надання допомоги постраждалим від стихійного лиха.

Також провалив Рибак обіцянку річної давнини – ініціювати звільнення голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука. Нардеп заявляв, що чиновник не виконує свої обов'язки й перешкоджає виборам в ОТГ.

Як повідомили «Слову і Ділу» в Кабміні та Адміністрації президента, в період із листопада 2017 року до серпня 2018 року нардеп не звертався з пропозицією про звільнення з посади голови Чернівецької ОДА Фищука. Принаймні в реєстраційно-довідковій базі вхідної службової кореспонденції такого документа немає.

Не виконав нардеп передвиборче програмне запевнення, що він домагатиметься забезпечення сільських і селищних фельдшерсько-акушерських пунктів Кіцманського, Вижницького, Путильського та Сторожинецького районів області обладнанням і медикаментами, необхідними для надання першої невідкладної допомоги.

У Чернівецькій ОДА нам повідомили, що протягом 4 років нардеп Рибак допомагав медустановам вказаних районів із ремонтом приміщень. Однак необхідне в селах обладнання та медикаменти для надання першої невідкладної допомоги ФАПам нардеп не поставляв.

При цьому нардеп виконав обіцянку про те, що фракція БПП підтримає президентський законопроект про медичну реформу в сільській місцевості. Зі 138 нардепів фракції проект закону підтримали 105. Але навіть відсутність 33 голосів дозволила ухвалити документ.

Також Рибак впорався із запевненням, що фракція БПП підтримає законопроект про протимінну діяльність в Україні. Цей документ був ухвалений за основу 240 голосами. Законопроектом визначається перелік об'єктів і суб'єктів протимінної діяльності, організаційні та процедурні засади та вимоги до фахівців у цій сфері. Від БПП голосували 93 депутати, в тому числі й Іван Рибак.

На початку 2017 року Рибак заявив, що забезпечить ремонт доріг і мостів у Путильському районі Буковини. Для цього він мав намір надіслати звернення про виділення коштів, необхідних для фінансування поточних ремонтів автомобільних доріг, до Мінінфраструктури та Держагентства автомобільних доріг України.

Протягом трьох років нардеп багато разів звертався з депутатськими запитами про виділення коштів на розробку проектно-кошторисної документації з виконанням робіт із поточного середнього ремонту автодороги Т-26-01 Чернівці-Вашківці-Путила-КПП «Руська», а також щодо фінансування робіт із будівництва під'їзних шляхів у місцях перетину державного кордону в Путильському районі Чернівецької області та надання статусу міжнародного.

Також він домагався продовження фінансування будівництва двох мостів у селі Розтоки Путилівського району Чернівецької області та автомобільної дороги між ними й капітального ремонту автодороги державного значення Т-26-01 Чернівці-Вашківці-Путила-КПП «Руська».

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще 12 обіцянок. У своїй передвиборчій програмі нардеп мав намір домагатися проведення капітальних ремонтів приміщень районних та міських лікарень, поліклінік. У червні 2018 року він повідомив про відкриття реконструйованого приміщення хірургічного відділення Кіцманської центральної районної лікарні.

Також він обіцяв, що спробує допомогти у виділенні грошей із держбюджету для ремонту приміщень Бобовецької та інших амбулаторій загальної практики сімейної медицини в Сторожинецькому районі.

У травні 2018 року Рибак заявив, що підтримуватиме розвиток спортивних проектів, які пропагують здоровий спосіб життя серед молоді. За два тижні він повідомив, що вижницькі спортсмени отримали в своє розпорядження скейт-парк. Нардеп підтримав спортивний проект, домігшись його фінансування з держбюджету.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: