Порошенко та митрополит Онуфрій провели телефонні переговори

Читать на русском
Петро Порошенко після зірваної зустрічі з єпископами УПЦ МП у вівторок провів телефонну розмову з митрополитом Онуфрієм.

Президент Петро Порошенко 13 листопада провів телефонну розмову з предстоятелем УПЦ Московського патріархату митрополитом Онуфрієм.

Як пише «Слово і Діло», про це з посиланням на джерело в церковних колах повідомляє в середу, 14 листопада, УНІАН.

За даними агентства, зазначена розмова відбулася після засідання синоду УПЦ Московського патріархату, на якому єпископи прийняли рішення зустрічатися з главою держави тільки на церковній території, тим самим відхиливши раніше узгоджену пропозицію президента провести зустріч в Українському домі.

«В цілому телефонна розмова була коректною, обговорювалися питання, пов'язані з процесом надання Вселенським патріархатом томосу про автокефалію Української церкви. Зокрема, Порошенко вкотре підтвердив свою готовність до діалогу і заявив, що двері Українського дому для проведення зустрічі відкриті», - розповів співрозмовник.

Як зазначили джерела, після засідання синоду відбувся архієрейський собор УПЦ МП, на якому було затверджене надіслане з Москви рішення про розірвання євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом, що було прийнято раніше на засіданні синоду Російської православної церкви в Мінську.

Очікується, що, незважаючи на офіційне рішення собору єпископів УПЦ МП про неможливість приєднання до процесу створення єдиної помісної автокефальної православної церкви в Україні, частина її представників все-таки візьме участь в майбутньому об'єднавчому соборі українських православних церков щодо створення єдиної помісної української православної церкви, додав співрозмовник видання.

Нагадаємо, 13 листопада повинна була відбутися зустріч Порошенка з єпископатом УПЦ МП в приміщенні Національного центру ділового та культурного співробітництва Український дім.

Водночас єпископат УПЦ МП цього дня зібрався в Києво-Печерській лаврі і провів екстрене засідання синоду, де було прийнято рішення скликати собор, участь у якому була обов'язковою для всіх архієреїв. За результатами засідання собор єпископів УПЦ МП підтвердив свою готовність до зустрічі з Порошенком, але на церковній території.

Також 13 листопада УПЦ МП заявила про припинення євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. Собор єпископів УПЦ МП вважає, що рішення Священного синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня з українського церковного питання «є недійсними і не мають ніякої канонічної сили».

Крім того, собор єпископів УПЦ МП заявив про неможливість приєднання до процесу створення єдиної помісної автокефальної православної церкви в Україні. Пізно ввечері 13 листопада в Українському домі відбулася зустріч Порошенка і деяких ієрархів УПЦ МП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: