Бюджет-2019: як ділять кошти та що доведеться врахувати

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Виходячи з досвіду всіх минулих років у процесі другого читання можуть відбуватися досить помітні зміни. Інша річ, що цьогорічний бюджет пишеться під диктовку МВФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи перспективи ухвалення бюджету на наступний рік.

«Уряд фактично не має повної свободи дій. Хоча влада й затиснута з одного боку тим, що слід робити кроки назустріч суспільству, зважаючи на наближення виборчого року, але з іншого боку, є ризик зірвати відносини з МВФ, підірвати перспективи отримання траншу. Своєю чергою без траншу гривня піде в піке, оскільки в нас великі фінансові виплати наступного та 2020 року. Виходить, потрібно діяти з урахуванням двох сторін», –зазначив Сіденко.

Тому уряд, скоріше за все, шукатиме якийсь компроміс. Окрім того, має місце ще один чинник – вимушено високий рівень витрат на оборону, додав він.

«Дуже багато коштів поглинають правоохоронні органи. Це обмежує можливості інших. В умовах, коли потрібно дати багато коштів на силовий блок, виплачувати зовнішні борги й робити якісь соціальні дії, при цьому утримавши помірний рівень дефіциту, це задача, яка немає розв'язання», – констатував економіст.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

За його словами, великого потенціалу в уряду провести соціальні виплати без розкручування інфляції на сьогодні немає.

«Хтось має бути жертвою. Це наслідок того, що політика розв’язання кризи через маніпулювання перерозподілом коштів не має серйозної перспективи. Така політика завела країну в пастку. Єдине, що може змінити ситуацію, – структурні перетворення, які дозволили б створювати об’єкти додаткових доходів. Однак унаслідок низької інноваційності економіки ми бачимо, що цього не відбувається», – пояснив він.

Експерт припустив, що буде складний процес ухвалення, адже парламент не відповідає безпосередньо за відносини з МВФ, а депутати хочуть переобратися.

«Депутати хочуть переобратися й тиснутимуть на соціальні видатки. Уряду потрібно довести до логічного завершення перемовини з МВФ, для чого потрібно зберегти макроекономічні параметри, які диктує Фонд. Президент при цьому виповідає за безпекову сферу й наполягатиме на збереженні всіх витрат для силового блоку. Чим це закінчиться, передбачити складно», – резюмував Володимир Сіденко.

Більше про параметри кошторису на наступний рік – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: