Гройсман хоче більше повноважень: чи потрібно розширювати права прем'єра та що врахувати

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог
Володимир Цибулькополітолог

Про те, що потрібно розширити повноваження прем'єра, Володимир Гройсман говорить уже не вперше. Більшість коментаторів відреагували на особистість глави уряду, а не на саму проблему. Хто проти Гройсмана – іронізує, хто йому симпатизує – той підтримує.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Володимир Фесенко, пише «Слово і Діло».

На його думку, все-таки виникне потреба в додатковій дискусії, із залученням до неї колишніх очільників уряду, про оптимальний набір повноважень прем'єр-міністра в парламентсько-президентській республіці.

Він підкреслив, що має йтися не про повноваження для Гройсмана, а для глави уряду за нинішнього формату політичної системи.

«Тимошенко також потребує розширення повноважень прем'єра, але з набагато більшим замахом, щоб прем'єр-міністр став канцлером. Але це окрема тема, що стосується конституційних змін. У вузькому сенсі йдеться про розширення оперативних можливостей прем'єра без зміни його конституційних повноважень: впливу на апарат уряду, на процедуру ухвалення рішень, санкцій за порушення адміністративної дисципліни міністрами та їхніми заступниками», – зазначив Фесенко.

Але при цьому потрібно враховувати колегіальну природу Кабінету міністрів, додав він.

«Відповідно, потрібно знайти розумний баланс між розширенням оперативних процедурних повноважень прем'єр-міністра та збереженням колегіальної, коаліційної природи Кабінету міністрів», – пояснив експерт.

Політолог Володимир Цибулько уточнив, що фраза вирвана з контексту.

«У нього реально не так багато можливостей впливати на місцеву владу, чиновників, міністрів. А там якраз була певна іронія про продувки опалювальних систем або теплоцентралей. Навіть догану міністру зробити для прем'єра ціла справа, яка розтягується на три місяці», – констатував він.

І міністра, і заступника міністра також не можна чіпати, адже кожен із них висунутий коаліцією – або з БПП, або з НФ. Зачепиш – бюджет не ухвалять, підкреслив експерт.

На його думку, якщо й говорити про збільшення повноважень прем'єра, то це має доцільність у період виборів, період політичної турбулентності, коли парламент занурений у політичні бої, а Кабміну потрібно займатися оперативним управлінням країною.

«Ось на цей період, можливо, варто було б прописати окремий закон, який би ще й застерігав від використання адмінресурсу на виборах», – наголосив Цибулько.

Нагадаємо, Володимир Гройсман повідомив, що внесе до Верховної Ради законопроект про зміни до закону про посилення повноважень прем'єр-міністра. Перелік обіцянок прем'єра – за посиланням.

«Слово і Діло» зафіксувало обіцянку прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, який заявив, що планує брати участь у наступних парламентських виборах у 2019 році.

Дізнатися, хто найвідповідальніший в уряді Гройсмана, можна тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: