Київ висловив протест Росії через псевдовибори в ОРДЛО

Читать на русском
Результати псевдовиборів на Донбасі не створюють жодних правових наслідків і не будуть визнані ні Україною, ні міжнародною спільнотою, зазначили в українському МЗС.

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест Росії у зв'язку з так званими «виборами» на непідконтрольних територіях Донецької і Луганської областей.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба МЗС у неділю, 11 листопада.

Порошенко прокоментував псевдовибори в ОРДЛОУкраїна очікує засідання країн Великої сімки і реакції партнерів з ЄС, США, Канади й усього світу на вибори в ЛДНР.

«Спроба Росії виправдати, організувати і згодом легітимувати процес фейкового «голосування» на окупованому Донбасі є кричущим порушенням норм і принципів міжнародного права, українського законодавства, а також суверенітету і територіальної цілісності України. Одночасно Росія, як сторона збройного конфлікту на Донбасі та підписант Мінських домовленостей, вкотре фундаментально порушила свої зобов'язання за ними», - йдеться в заяві.

У МЗС також наголосили, що результати цих псевдовиборів не створюють жодних правових наслідків і не будуть визнані ні Україною, ні міжнародною спільнотою.

«Легітимні вибори на Донбасі можуть бути проведені лише в повній відповідності до українського законодавства і стандартів ОБСЄ», - підкреслили в МЗС.

Також українські дипломати висловили обурення, що Росія проігнорувала чітку позицію міжнародної спільноти, яка засудила організацію фейкових «виборів» і закликала до їх скасування.

«Росія несе повну відповідальність за ці незаконні дії та руйнівні наслідки для мирного процесу», - сказано в заяві.

Крім того, у відомстві закликали міжнародну спільноту посилити політичний і економічний тиск на Кремль, а також запровадити нові санкції проти Росії та осіб, які брали особисту участь в організації цих бутафорських «виборів».

Нагадаємо, сепаратисти оголосили про рішення провести 11 листопада так звані «вибори» в «ЛДНР» через тиждень після загибелі в Донецьку глави «ДНР» Олександра Захарченка.

Тоді повпред РФ у контактній групі з врегулювання на сході України Борис Гризлов заявив, що «вибори на Донбасі не суперечать Мінським угодам». Також він назвав ці псевдовибори «необхідним у сьогоднішніх умовах заходом».

Сьогодні, 11 листопада, в «ЛДНР» почалися «вибори» глав і «депутатів парламентів» самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», незважаючи на попередження влади України не проводити їх.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: